ООН закликала Росію забезпечити права людини в Криму

ООН закликала Росію забезпечити права людини в Криму

Укрінформ
Організація Об'єднаних Націй закликала Росію як державу-окупанта забезпечити права людини в Криму "відповідно до міжнародного гуманітарного права".

Про це йдеться в опублікованій на сайті Постійного представництва України при відділенні ООН та інших міжнародних організацій у Женеві спільній заяві, підписаній 40 країнами в ході 39-ї сесії Ради ООН з прав людини.

"Російська Федерація повинна підтримувати права людини в Криму, поважати свої зобов'язання, як держава-окупант, відповідно до міжнародного гуманітарного права і надавати повний і безперешкодний доступ до Криму для міжнародних і регіональних механізмів моніторингу. Ми закликаємо Російську Федерацію виконати свої зобов'язання за міжнародним правом, підтверджені в резолюціях Генеральної Асамблеї ООН 71/205 та 72/190, а також в Розпорядженні Міжнародного суду від 19 квітня 2017 року», - йдеться в заяві.

У документі наголошується, що в Раді ООН з прав людини стурбовані порушеннями міжнародного гуманітарного права з боку Росії, що досі тривають.

Зокрема, відповідно до даних, викладених у доповіді Управління Верховного комісара з прав людини, в Криму зафіксовані депортації окремих осіб за межі окупованого півострова, заміщення цивільного населення, насильницькі зникнення, арешти, затримання, а також обшуки в будинках кримських татар, тортури і жорстоке поводження з місцевим населенням.

Крім того, повідомляється про неприпустимість порушення прав цивільного населення в Криму на висловлення думки, свободу совісті, зборів, асоціацій і рухів.

У спільній доповіді йдеться про необхідність "терміново поліпшити ситуацію".

Читайте також: Геращенко описала реакцію росіян на виступ Порошенко в ООН

Як повідомлялося, 26 вересня голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, виступаючи в Женеві на Раді ООН з питань прав людини в Криму, заявив, що Російська Федерація, окупувавши Крим, категорично відмовляється дотримуватися міжнародного гуманітарного права.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-