Туреччина незмінна у своїй позиції щодо Криму - заступник міністра

Туреччина незмінна у своїй позиції щодо Криму - заступник міністра

Укрінформ
Туреччина непохитна у підтримці суверенітету та територіальної цілісності України та невизнанні окупації Криму Росією. 

Про це йшлося на конференції, присвяченій 100-річчю українсько-турецьким дипломатичним відносинам, яка відбулася в Анкарі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Україна - надійний партнер, яка займає одне з центральних місць у зовнішній політиці Турецької Республіки... Туреччина завжди підтримувала і буде підтримувати територіальну цілісність та суверенітет, а також докладати зусилля для мирного вирішення ситуації довкола України», - зазначив під час виступу заступник міністра закордонних справ Туреччини Йавуз Селім Киран, підкресливши намір Туреччини зміцнювати відносини з Україною. 

На конференції були представлені архівні фото, робочі документи місії УНР, яка працювала у Стамбулі в період 1918-1922 рр.

"Погляд на історію та усвідомлення викликів, які стояли перед молодою Українською державою у далекому 1918 році, що, до речі, були дуже подібними до сьогоднішніх, - збройна агресія з боку Росії, брутальна російська пропаганда, яка намагається позбавити Україну власної історії і взагалі поставити під сумнів право України на існування – це як цікавий історичний екскурс, так і важливий практичний елемент», - сказала заступник посла, радник-посланник Посольства України в Туреччині Наталія Лопатіна. 

За її словами, вивчення українсько-турецьких відносин того часу, що, як і зараз, характеризувалися стратегічною підтримкою один одного, дозволять Україні ефективніше долати сьогоднішні проблеми, а відносинам між Україною та Туреччиною дозволить розвиватися ще динамічніше.

Читайте також: Співпрацю з Туреччиною мають підкріпити проекти у малому й середньому бізнесі - посол

«Стратегічне партнерство між Україною та Туреччиною  відповідає усім критеріям - від відсутності геополітичних суперечностей до інституційного оформлення стратегічної взаємодії. Визначальною для майбутнього є не лише тривала історія дружби, а й взаємна готовність дедалі розбудовувати стратегічне партнерство і надавати взаємну підтримку», - сказав у своєму виступі голова департаменту зовнішньої політики та європейської інтеграції адміністрації Президента України Ігор Жовква. 

Як повідомили учасники конференції, на сьогодні залишається недослідженою значна кількість документів, зокрема в османських архівах. Їх відкриття дозволить краще зрозуміти не тільки історію українсько-турецьких відносин, але й деякі історичні факти щодо України.

Фото: Посольство України у Туреччині

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-