Москалькова стверджує, що півгодини говорила з Сенцовим

Москалькова стверджує, що півгодини говорила з Сенцовим

Політв’язні
Укрінформ
Російський омбудсмен Тетяна Москалькова заявила, що поспілкувалася з українським політв'язнем Олегом Сенцовим по відеозв'язку.

Про це вона написала в своєму Instagram.

"Розмовляла з Олегом Сенцовим у режимі відеоконференції. Майже півгодини говорили про стан його здоров'я, про те, як він спілкується з рідними і сім'єю", - зазначила Москалькова.

За її словами, Сенцов розповів їй, що веде електронне листування з мамою, а право на дзвінки використовує для спілкування з сестрою, багато читає, зазначив, що в колонії "хороша бібліотека".

"Прошу засоби масової інформації якомога делікатніше ставитися до висвітлення теми здоров'я Олега Сенцова. Нещодавно в ЗМІ з'явилися повідомлення про те, що Сенцов перебуває мало не в критичному стані, але він сам сьогодні сказав, що в цьому питанні часто згущують фарби", - написала Москалькова.

Як повідомлялося, 19 липня адвокат українського політв'язня, українського режисера Олега Сенцова Дмитро Дінзе заявив, що близько тижня тому у Сенцова сталася друга криза, і лікарі умовили його приймати по дві ложки живильної суміші на день.

Адвокат зустрівся з Сенцовим 19 липня. Вони бачилися тет-а-тет без представників колонії.

Дінзе також значив, що Сенцов, який третій місяць голодує на знак протесту, попросив не поширювати неправдиві чутки про його примусове годування або смерть.

Читайте також: Сенцов закликає не поширювати чутки про його примусове годування чи смерть - адвокат

Олега Сенцова затримала в Криму Федеральна служба безпеки Російської Федерації 11 травня 2014 року. Пізніше  його перевезли до Москви, в слідчий ізолятор "Лефортово".

Кінорежисера обвинуватили в тероризмі і незаконному зберіганні зброї. У матеріалах сфабрикованої справи його називали організатором диверсійно-терористичної групи.

З вимогою звільнити Олега Сенцова до російської влади зверталися представники українського кіноспівтовариства, уряд України, Європейська кіноакадемія; кінорежисери зі світовим ім'ям: Педро Альмодовар, Вім Вендерс, Майк Лі, Кшиштоф Зануссі, Анджей Вайда, Кен Лоуч та інші. Проте все було марно.

У серпні 2015 року Сенцова було засуджено до 20 років позбавлення волі з відбуттям в колонії суворого режиму. У лютому 2016 його етапували до Якутії, а з листопада 2017 Сенцов перебуває у виправній колонії "Білий ведмідь" у місті Лабітнанги (Ямало-Ненецький автономний округ).

14 травня 2018 року Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів.

Читайте також: Геращенко та Денісова просять уряд про підтримку родин заручників і політв'язнів

13 липня стало відомо, що матір українського режисера Олега Сенцова Людмила написала президенту Росії Володимиру Путіну клопотання про помилування сина. У Кремлі заявили: якщо лист надійде, то його розглянуть.

Поки українська влада і світова співдружність роблять все можливе, щоб український кінорежисер повернувся на батьківщину.

Усього в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Фото: MEDIAZONA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-