Маємо забезпечити правову відповідальность Росії за мілітаризацію Криму - Порошенко

Маємо забезпечити правову відповідальность Росії за мілітаризацію Криму - Порошенко

Укрінформ
Порошенко переконаний, що Україна повинна максимально ефективно використовувати міжнародно-правові механізми задля зміцнення механізму деокупації анексованого Криму та забезпечення відповідальності Росії за агресію проти Української держави.

Про це він заявив, виступаючи на церемонії випуску студентів Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми маємо і надалі зміцнювати механізм деокупації окупованого Криму, забезпечити міжнародно-правові кроки відповідальності Росії за мілітаризацію півострова, відновлення російських баз, перетворення Криму на “острів несвободи” і ми маємо максимально ефективно використовувати міжнародно-правові механізми”, - підкреслив Порошенко.

Президент зазначив, що нині завданням для українських дипломатів є забезпечення міжнародно-правової відповідальності Російської Федерації за збройну агресію проти України на Донбасі й за незаконну анексію Криму.

За його словами, багато чого, що зараз роблять дипломати, характеризується словом “вперше”. Зокрема, уперше Україна використовує міжнародний арбітраж ООН, міжнародний суд, уперше застосовує конвенції, включно з Конвенцією щодо відповідальності за фінансування тероризму й Конвенцією щодо відповідальності за расову дискримінацію, зазначив глава держави.

Як повідомлялося, у вівторок, 12 червня, Україна подала Меморандум у справі України проти Росії щодо порушення Міжнародної конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. За словами Президента Петра Порошенка, подання Меморандуму у справі проти Росії – важливий етап у доведенні того, що за всі свої протиправні дії РФ нестиме відповідальність.

Раніше Міжнародний суд ООН у Гаазі встановив 12 червня 2018 року та 12 липня 2019 року як відповідні часові рамки для подачі меморандуму Україною за позовом проти РФ та контрмеморандуму Росією.

Читайте також: Порошенко розповів, які питання порушуватиме на саміті Україна-ЄС

У квітні 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив перше рішення за позовом України проти Росії, яке стосувалося введення тимчасових заходів протягом розгляду справи по суті. Суд зобов'язав РФ вжити заходів для припинення та недопущення подальших порушень Конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації, зокрема утриматися від введення обмежень на можливість кримських татар зберігати свої представницькі інституції, у тому числі Меджліс. Крім того, РФ має забезпечити можливість україномовного навчання у школах. Водночас суд відмовив у затвердженні тимчасових заходів проти Росії за конвенцією із заборони фінансування тероризму.

Україна у Гаазі обвинувачує Росію у порушенні двох міжнародних конвенцій - Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-