Голодуючий в Криму Володимир Балух сподівається на обмін - адвокат

Голодуючий в Криму Володимир Балух сподівається на обмін - адвокат

Політв’язні
Укрінформ
Український активіст Володимир Балух, який 81-й день продовжує голодування у кримському СІЗО на знак протесту проти судового переслідування, хоче, щоб його обміняли і вивезли на материкову Україну.

Про це повідомляє Крим.Реалії з посиланням на адвоката Балуха Ольгу Дінзе.

"У нього склалася позиція безвиході. Він каже, що його з в'язниці ніхто не відпустить - якщо не ця кримінальна справа, то буде наступна. Тому тепер він, нарешті, заговорив - упродовж кількох місяців ми говоримо про те, що якщо буде обмін, і якщо все складеться найкращим чином, то він дуже-дуже хоче поїхати на материкову Україну", - зазначила Дінзе.

Читайте також: Американський ПЕН-центр вимагає звільнити Сенцова

Адвокат додала, що, за її відомостями, ім'я Володимира Балуха міститься в українських списках на обмін в числі основних, однак Росія поки не підтверджує готовність до переговорів.

Читайте також: У французькому парламенті згадали про Сущенка

"Якщо настане якась політична воля з боку Росії, то, звичайно ж, він буде в числі осіб, що підлягають обміну. Але поки я позицію Росії не почула жодного разу - вони весь час говорять про те, що повинні дозріти якісь умови. Які умови? Нам, на жаль, не говорять", - уклала Дінзе.

Читайте також: Лондон закликає Москву звільнити українських політв'язнів

Напередодні адвокат заявила, що український активіст Володимир Балух за час голодування втратив 30 кг ваги.

Як відомо, українського режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка затримали в окупованому Криму 10 травня 2014. У Росії їм пред'явлені звинувачення в підготовці терактів, засудивши Кольченка до 10, а Сенцова до 20 років позбавлення волі.

Читайте також: У Європарламенті представили інтерактивну мапу політв’язнів у Росії

Активіст Володимир Балух голодує з 19 березня на знак протесту проти рішення підконтрольного Росії кримського суду, який визнав його винним у зберіганні боєприпасів і засудив до 3 років і 5 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні, а також штрафу в розмірі 10 000 рублів (близько 4600 гривень). Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за проукраїнську позицію - прапор України у дворі свого будинку.

У цілому в Росії і в анексованному Криму утримують 64 українських політв'язнів, включаючи журналіста Укрінформу Романа Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-