У Європарламенті представили інтерактивну мапу політв’язнів у Росії

У Європарламенті представили інтерактивну мапу політв’язнів у Росії

Укрінформ
Фракція «зелених» у Європарламенті представила 6 червня інтерактивну мапу Росії з місцями тримання політичних в’язнів, серед яких десятки українців.

Автори карти ставлять собі за мету напередодні чемпіонату світу з футболу звернути увагу вболівальників на порушення прав людини в Росії, передає "Радіо Свобода".

На сайті «зелених» представлено дві мапи. На одній схематично зображені стадіони, де відбуватимуться футбольні матчі. Якщо перевести перемикач з положення «чесна гра» (Fair play) в положення «порушення правил» (Foul), то на мапі з’являються місця позбавлення волі, де перебувають політв’язні.

На сайті опубліковано підготовлений правозахисним центром «Меморіал»​ список з понад 100 людей, засуджених за політичними статтями. Серед цих людей – Олег Сенцов, Володимир Балух та інші українці.

Читайте також: Лондон закликає Москву звільнити українських політв'язнів

Нагадаємо: уряд Великої Британії 6 червня оприлюднив заяву щодо чотирьох українців, які голодують у російських тюрмах за висловлення незгоди з анексією Криму – Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Олександра Шумкова та Володимира Балуха.

«Позбавлення волі цих людей та багатьох інших українців, яких ув'язнили в Росії, здається політично мотивованим. Ми закликаємо російську влади негайно звільнити їх», – мовиться на урядовому сайті.

Як відомо, українського режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка затримали в окупованому Криму 10 травня 2014 року. У Росії їм висунули обвинувачення в підготовці терактів, засудивши Кольченка до 10, а Сенцова до 20 років позбавлення волі.

Читайте також: Сенцов закликає "людей на свободі" не голодувати на його підтримку

Активіст Володимир Балух голодує з 19 березня на знак протесту проти рішення підконтрольного Росії кримського суду, який визнав його винним у зберіганні боєприпасів і засудив до 3 років і 5 місяців позбавлення волі у колонії-поселенні, а також штрафу в розмірі 10 тисяч рублів (близько 4600 гривень). Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - через прапор України у дворі свого дому.

У цілому в Росії і в анексованному Криму утримують 64 українських політв'язнів, зокрема й журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років ув'язнення у колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-