Лондон закликає Москву звільнити українських політв'язнів

Лондон закликає Москву звільнити українських політв'язнів

Заява
Укрінформ
Велика Британія закликає Москву звільнити Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Олександра Шумкова, Володимира Балуха й десятки інших українських політв'язнів, які були затримані й засуджені в РФ.

Про це йдеться у заяві, розміщеній на сайті британського МЗС.

"Ми глибоко стурбовані щодо стану здоров'я утримуваних Росією чотирьох українських громадян, які голодують на знак протесту проти арешту українських політв'язнів. Позбавлення волі їх і багатьох інших українців, яких ув'язнила Росія, видається політично вмотивованим. Ми закликаємо російський уряд негайно звільнити їх", - наголошується у заяві.

У британському відомстві підкреслюють, що українців було засуджено до тривалих термінів ув’язнення під час судових процесів, які не відповідають міжнародним стандартам.

"Позбавлення їх волі, як і інших 70 українців, включно з кримськими татарами, свідчить про системне переслідування Росією тих, хто публічно виступає проти незаконної анексії Криму", - зазначається у документі.

Наголошується, що контроль Росії над Кримом незаконний і є грубим порушенням численних міжнародних зобов’язань РФ.

Як відомо, українського режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка затримали в окупованому Криму 10 травня 2014 року. У Росії їм висунули обвинувачення в підготовці терактів, засудивши Кольченка до 10, а Сенцова до 20 років позбавлення волі.

Читайте також: Звільнення політв'язнів: Геращенко надіслала Росії ще одного листа з іменами

14 травня режисер оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнення всіх українських політв'язнів. 24 травня із солідарності з ним оголосив голодування засуджений у РФ український солдат Олександр Шумков, а 31 травня - Кольченко.

Активіст Володимир Балух голодує з 19 березня на знак протесту проти рішення підконтрольного Росії кримського суду, який визнав його винним у зберіганні боєприпасів і засудив до 3 років і 5 місяців позбавлення волі у колонії-поселенні, а також штрафу в розмірі 10 тисяч рублів (близько 4600 гривень). Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - через прапор України у дворі свого дому.

У цілому в Росії і в анексованному Криму утримують 64 українських політв'язнів, зокрема й журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років ув'язнення у колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-