Американський ПЕН-центр вимагає звільнити Сенцова

Американський ПЕН-центр вимагає звільнити Сенцова

Укрінформ
Американський ПЕН-центр вимагає негайно звільнити українського режисера Олега Сенцова.

Свій лист він направив президенту РФ Володимиру Путіну і главі ФІФА Джанні Інфантіно, повідомив журналіст Сергій Пархоменко, пише DW.

До Росії буде прикута особлива увага через чемпіонат світу з футболу, йдеться в документі: "У дусі цього глобального заходу ми все ж закликаємо вас скористатися цією можливістю, щоб зробити потужну заяву, звільнивши Сенцова негайно і беззастережно. Від цього залежить його життя".

Свої підписи під листом поставили 48 осіб, в тому числі письменники Герта Мюллер, Джон Кутзее, Салман Рушді, Джонатан Франзен, Маргарет Етвуд, Пол Остер, співачка Патті Сміт, композитор Стівен Сондхайм та інші.

Читайте також: У Берліні активісти не забувають про українських політв'язнів

Як відомо, українського режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка затримали в окупованому Криму 10 травня 2014 року. У Росії їм висунули обвинувачення в підготовці терактів, засудивши Кольченка до 10, а Сенцова до 20 років позбавлення волі.

14 травня режисер оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнення всіх українських політв'язнів. 24 травня із солідарності з ним оголосив голодування засуджений у РФ український солдат Олександр Шумков, а 31 травня - Кольченко.

Активіст Володимир Балух голодує з 19 березня на знак протесту проти рішення підконтрольного Росії кримського суду, який визнав його винним у зберіганні боєприпасів і засудив до 3 років і 5 місяців позбавлення волі у колонії-поселенні, а також штрафу в розмірі 10 тисяч рублів (близько 4600 гривень). Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - через прапор України у дворі свого дому.

У цілому в Росії і в анексованному Криму утримують 64 українських політв'язнів, зокрема й журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років ув'язнення у колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Фото на першій сторінці: MEDIAZONA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-