Кримські татари, попри депортацію, не стали політичною меншістю в Криму - Джапарова

Кримські татари, попри депортацію, не стали політичною меншістю в Криму - Джапарова

Укрінформ
Депортація перетворила кримських татар на меншість на своїй батьківщині, але вони не стали політичною меншістю в Криму.

Про це у вівторок на прес-конференції в Укрінформі, приуроченій до 74-ої річниці депортації кримськотатарського народу, заявила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова.  

"Кримських татар із-за злочинної депортації стало менше, але вони не стали політичною меншістю в Криму. Ключове завдання для України - продемонструвати відношення до кримських татар - не як до національної меншості, а як до корінного народу, тому що фізична меншість не означає політичної меншості", - вважає Джапарова.

За її словами, законопроекти, що розробляються нині, і зміни до Конституції мають на меті збільшення прав кримських татар і відношення до них, як до корінного народу відповідно до міжнародного права.

На прес-конференції були презентовані інформаційні борди і ролики, присвячені темі депортації.

Читайте також: Росія робить все, щоб "перетворити кримських татар в народ нон-грата" - Джапарова

Зокрема, в презентованому фільмі йшла мова про указ Сталіна, згідно з яким була здійснена злочинна депортація і про те, що голова НКВД Берія особисто рапортував Сталіну про виселення з Криму 191 044 кримських татар в регіони СРСР з найбільш суворими умовами проживання. Розповідалося також, що впродовж трьох років після депортації була знищена уся кримська топонімія - більше трьох тисяч кримськотатарських найменувань населених пунктів і природних об'єктів. Повідомлялося про те, що виїзна сесія Академії наук СРСР в Сімферополі заборонила будь-які згадки про кримських татар в історичній літературі і  про те, що замість кримських татар в Крим було спрямовано 60 тисяч переселенців з Росії і України. Для розміщення інформаційного продукту в якості соціальної реклами на телебаченні були створені укорочені варіанти роликів, а з метою поширення цієї інформації за межами України - фільм був перекладений англійською мовою.

Інформаційні борди із зображенням залізниці - символу депортації - у вигляді тамги - кримськотатарського символу єдності -  Міністерство інформполітики планує розмістити по усій Україні, у тому числі 60 бордів в Києві і 200  в інших регіонах.

18 травня 1944 року за указом керівника СРСР Віссаріона Сталіна з Криму у віддалені регіони СРСР — від північного Приуралля до республік Середньої Азії — було депортовано 191 044 кримських татар. В результаті депортації і перших років життя в засланні понад 46% народу загинуло. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-