Чийгоз розповів в ООН, як Кремль

Чийгоз розповів в ООН, як Кремль "намалював" явку кримських татар на виборах

Укрінформ
Попри безпідставні запевнення російської пропаганди, кримські татари не брали участі в голосуваннях на так званих "виборах" президента Росії в тимчасово окупованому Криму, що відбулися минулого місяця.

Про це заявив у понеділок під час спеціального брифінгу в ООН заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, повідомили Укрінформу в Місії України при ООН.

"Під час брифінгу йшлося про "псевдовибори" Путіна в Криму. Ахтем Чийгоз запевнив однозначно, що кримські татари не брали участі в голосуваннях, а цифри, які намалювала кремлівська пропаганда, взагалі не відповідають дійсності", - повідомив у коментарі Укрінформу речник Постійного представництва при ООН Олег Ніколенко.

Читайте також: Форум ООН: делегація Меджлісу розповість про ситуацію в Криму

На зустрічі в ООН також йшлося, що процес голосування контролювався з боку окупаційної влади і не був вільним волевиявленням, крім того мав місце психологічний тиск. У цьому зв'язку Чийгоз закликав міжнародну спільноту "не визнавати вибори російського президента в Криму, наголосивши на їхній нелегітимності".

Під час брифінгу підкреслювалася також необхідність посилення міжнародного тиску на Москву для того, щоби добитися деокупації українського півострова. Крім того, йшлося про те, як можна забезпечити захист українських громадян в умовах російської окупації.

Читайте також: Несвобода слова: у Спілці журналістів обговорили проблеми в окупованому Криму

У цьому контексті Ахтем Чийгоз поділився в ООН своєю історією.

"Це взагалі була перша поява в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку людини, яка пережила на собі наслідки сучасних репресій Кремля в українському Криму, тому його виступ був важливим з точки зору інформації з "перших рук" про події на окупованому півострові", - розповів український дипломат.

Читайте також: Кримського політв'язня Зейтуллаєва посадили у штрафний ізолятор

Важливими також були слова підтримки з боку іноземних делегацій, присутніх на заході, у тому числі з боку ЄС, Німеччини, Польщі та Грузії. Представники цих країн були чіткими в засудженні окупації Криму та підтримці суверенітету й територіальної цілісності України.

Нагадаємо: Зустріч в ООН відбулася в рамках 17-ї сесії Постійного форуму ООН з питань корінних народів, який почав свою роботу в понеділок. Брифінг організований Постійним представництвом України при ООН разом з Меджлісом кримськотатарського народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-