Джапарова розповіла про міжнародну платформу з деокупації Криму

Джапарова розповіла про міжнародну платформу з деокупації Криму

Укрінформ
Світова спільнота має докласти зусиль для започаткування міжнародного формату переговорів щодо деокупації Криму, заснованого на нормах і принципах міжнародного гуманітарного права та стандартах прав людини.

Про це заявила перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова під час прес-сніданку у Києві, на якому було презентовано рекомендації до ЄС та влади України, розроблені 25 українськими правозахисними організаціями, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Я б хотіла звернути увагу на започаткування міжнародної політичної платформи з деокупації Криму. В цьому сенсі є позитивні зрушення. Європейський парламент 16 березня ухвалив резолюцію щодо України. Я рада, що вони дослухалися до наших пропозицій і вперше у документі такого рівня з'явилося твердження про те, що потрібно започаткувати політичну платформу з деокупації”, - заявила Джапарова.

Вона вказала на те, що досі з початку російської агресії не йшла мова про політичну платформу.

“Якось так іноземні дипломати та міжнародні партнери сором’язливо оминають питання Криму, тому що у пріоритеті - Донбас. Розділяти ці питання точно не можна. Донбас і Крим - це дві історії однієї картини під назвою агресія РФ проти України. Така платформа має бути започаткована. Якщо і держава, українські дипломати, і правозахисні організації будуть узгоджено бити в одну точку, то майбутнє такої платформи може бути”, - підкреслила посадовець.

Перший заступник глави МІП зазначила, що ідею щодо створення такої платформи вона намагається просувати на всіх міжнародних зустрічах, розуміючи, однак, що це “надскладне завдання”.

“Це не мені вирішувати, яким буде цей формат. Зараз потрібно узгоджено говорити про необхідність такого формату. А вже сам зміст формату - це рівень вже набагато ширшого кола людей, які ухвалюють рішення, як від України, так і від міжнародної спільноти”, - зазначила Джапарова.

При цьому вона не виключила, що створення такої міжнародної платформи на початковому етапі могло б відбуватися і без участі Росії, яка намагається блокувати подібні ініціативи.

Вона також вказала на важливість іншої рекомендації Єворосоюзу від українських правозахисників - запровадженні періодичних слухань у Європарламенті щодо ситуації з порушенням прав людини, а також щодо воєнних злочинів та злочинів проти людяності, які вчиняються в окупованому Криму та на території ОРДЛО.

За словами Джапарової, також дуже важливим є те, щоб Євросоюз вимагав від РФ безперешкодного доступу до окупованого Криму та ОРДЛО для міжнародних міжурядових та гуманітарних організацій, зокрема ООН, ОБСЄ, Ради Європи, МКЧХ.

Голова правління ГО “Центр громадянських свобод” Олександра Матвійчук також наголосила на важливості призначення представника Європейського Союзу з питань окупованого Криму та непідконтрольної українському уряду частини Донецької та Луганської областей. За її словами, коло повноважень і обов’язків цього представника ЄС мало би включати здійснення постійного контролю за ситуацією з порушенням прав людини та періодичне публічне звітування Раді Європейського Союзу та Європарламенту про стан справ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-