У Києві розповіли про життя і вбивство першого муфтія Криму

У Києві розповіли про життя і вбивство першого муфтія Криму

Укрінформ
У четвер у Києві у Національному музеї літератури України пройшов вечір пам'яті відомого кримськотатарського політичного та державного діяча Номана Челебіджихана. 99 років тому главу Кримської Народної Республіки, першого Муфтія Криму, Польщі, Литви та Білорусії, автора гімну кримськотатарського народу віддали на мученицьку смерть, четвертувавши його.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"День 23 лютого відгукується болем у серцях в усіх кримських татар. Цього дня було вбито нашого муфтія, а муфтії завжди несуть добро та віру у Всевишнього, тому ми теж сьогодні повинні вірити в те, що всі негаразди, які з нами відбуваються, обов'язково будуть пройдені", - сказав на вечері пам'яті глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Він розповів, що Челебіджихан завжди вчив об'єднуватися навколо своєї землі, віри своїх предків і доброти людей, незалежно від того, де вони живуть, якою мовою розмовляють і яку віру сповідують.

"Він мріяв, що у Криму після того, як пройде Курултай кримських татар, зберуться люди всіх національностей, висунуть своїх делегатів і всі разом: кримські татари, українці, росіяни й представники інших національностей - сядуть в одному великому залі, напишуть Конституцію й будуватимуть щасливий, багатий багатонаціональний Крим. А вони його за це вбили. Вбили тому, що вони не хотіли такого Криму. І вони знову прийшли і знову вбивають наш Крим і наших людей", - заявив Чубаров.

Розповідаючи про особу державного діяча й духовного лідера кримських татар, генеральний директор Національного музею літератури України Галина Сорока зазначила, що Челебіджихан усе своє життя боровся за свободу й справедливість.

"Усе своє життя він віддав своєму народу, до останнього дня він боровся за ті ідеали, за які ми боремося сьогодні, і коли він на першому Курултаї оголошував створення Кримської Народної Республіки, як глава першого уряду сказав слова, які мені здаються живими й актуальними сьогодні. Слова про те, що для кожного народу головна цінність - це свобода, і що головним завданням першого уряду кримськотатарського народу є створення рівних умов і можливостей для всіх народів, які живуть у Криму", - підкреслила Сорока.

При цьому, сказала вона, Челебіджихан був талановитим поетом і письменником.

"Він дуже поетично порівняв народ Криму з букетом, в якому кожна квітка має особливу красу. Прекрасний організатор, політичний і громадський діяч, духовний просвітник він одночасно був дуже романтичною натурою, яка могла бачити красу світу, який його оточував... І він писав про це у своїх віршах", - сказала керівник музею української літератури.

Номан Челебіджихан народився 1885 р. у селі Буюк-Сонак Перекопського повіту (нині с.Мілководне Джанкойського району). Освіту здобув спочатку у місцевій школі, потім в Євпаторійському медресе. Навчався також у Стамбулі та Санкт-Петербурзі. У 1908 р. разом з іншими представниками передової кримськотатарської молоді брав участь у младотурецькому русі, брав участь у створенні "Товариства студентської молоді", виявляв активність у політичному житті Криму.

У березні 1917 р. був обраний муфтієм Криму й потім головою Кримського Мусульманського Виконавчого Комітету. У листопаді 1917 р. (за старим стилем) у Криму пройшов I Курултай кримськотатарського народу, на якому було затверджено проект Конституції Криму й проголошено Кримську Народну Республіку. Челебіджихана було обрано головою національного уряду й одночасно начальником управління юстиції. Жовтневий переворот у Росії й прихід більшовиків до влади поставив під загрозу існування молодої Кримської Республіки. За допомогою Чорноморського флоту більшовики повалили кримськотатарський національний уряд і за короткий термін захопили Крим. 23 лютого 1918 року в Акъ-Ярі (Севастополі) Номана Челебіджихана було звіряче вбито, а його тіло було викинуте в Чорне море.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-