Справа

Справа "Хізб ут-Тахрір": МЗС закликає Росію припинити тортури проти українців

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України заявляє протест проти призначення окупаційною владою у Криму протиправної примусової психіатричної експертизи для чотирьох незаконно затриманих громадян України.

Як зазначається у коментарі зовнішньополітичного відомства, оприлюдненого на його сайті, така експертиза у листопаді 2016 року розпочата стосовно Вадима Сірука, Мусліма Алієва, Рефата Алімова та Арсена Джеппарова, безпідставно звинувачених у терористичній діяльності та вже більше ніж півроку ув'язнених на території Криму.

"Вважаємо такі практики, як і інші форми тиску, застосуванням тортур стосовно незаконно затриманих громадян України. Діючи у такий спосіб, Російська Федерація продовжує грубо порушувати міжнародно-правові норми у сфері захисту прав людини, зокрема Універсальну Декларацію прав людини, Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, Конвенцію проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання", - наголошують дипломати.

У цьому зв'язку МЗС України вимагає від Російської Федерації негайно припинити незаконні дії та звільнити Сірука, Алієва, Алімова та Джеппарова.

Українське зовнішньополітичне відомство також закликає міжнародну спільноту посилити тиск на Росію з метою припинення практики придушення прав людини на незаконно окупованій території АР Крим та м.Севастополь, звільнення всіх незаконно утримуваних українських громадян, надання безперешкодного доступу міжнародним організаціям та незалежним правозахисникам до території Кримського півострова для здійснення об'єктивного моніторингу ситуації з правами людини.

"У цьому зв'язку Україна очікує підтвердження міжнародною спільнотою принципової оцінки щодо неприйнятності практики порушень прав людини окупаційною владою Криму під час голосування в ГА ООН проекту резолюції "Ситуація з правами людини в АРК і м. Севастополь", - йдеться у коментарі.

Як відомо, Сірук, Алієв, Алімов та Джеппаров є фігурантам так званої справи "Хізб ут-Тахрір" і заарештовані вже більш як півроку. Правозахисники вважають їх політичними в'язнями.

Представники міжнародної ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання усіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але відкидають терористичні методи досягнення цього і говорять, що зазнають  несправедливого переслідування в Росії. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" у 2003 році, включивши в список 15 об'єднань, названих "терористичними".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-