Битва за Україну. День вісімсот тридцять сьомий

Битва за Україну. День вісімсот тридцять сьомий

Укрінформ
Вперше уражено найсучасніший винищувач Су-57 на аеродромі «Ахтубінск» в Астраханській області за 589 кілометрів від лінії бойового зіткнення. Український літак вперше уразив ціль на території Росії

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот тридцять сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 9 червня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- На аеродромі «Ахтубінск» в Астраханській області РФ, розташованому за 589 кілометрів від лінії бойового зіткнення, вперше уражено найсучасніший багатоцільовий винищувач держави-агресора Су-57 – ГУР МОУ. На озброєнні повітряно-космічних сил Росії перебувають лічені одиниці таких літаків.

- Є дані, які продовжують уточнюватися. Є попередня інформація про те, що уражених літаків Су-57 могло бути два – Андрій Юсов, представник ГУР Міноборони України.

- Застосування 9 червня графіків погодинних відключень для промислових і побутових споживачів не прогнозувалося – Група ДТЕК.

***

- Президенти Франції та США Емманюель Макрон та Джо Байден підтримали створення фонду солідарності для України обсягом $50 мільярдів, що дозволить Україні отримати кошти за рахунок прибутків від заморожених активів Росії.

- Чехія допоможе захистити українське небо. Країна приєдналася до ініціативи Німеччини щодо посилення протиповітряної оборони України – Яна Чернохова, міністр оборони Чехії. Йдеться не тільки про надання протиракетних систем, а й про літаки F-16 і Gripen та навчання пілотів на цих літаках.

ЦИТАТИ

Олаф Шольц, канцлер Німеччини: «Україна сильна і не буде поставлена на коліна, не дозволить змусити себе капітулювати. Путін повинен нарешті визнати це. Для України може бути тільки справедливий мир»

Сергій Голубцов, начальник авіації командування Повітряних сил ЗСУ: «У нас зараз йдуть також роботи по переобладнанню і створенню своїх коригованих авіабомб, на базі звичайних вільнопадаючих. Через декілька тижнів ми маємо розпочати перші випробування перших партій таких бомб, вже українських».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- 9 червня в районі Бєлгорода український військовий літак вперше уразив ціль на території Росії – Sky News із посиланням на джерело серед українських військових. За даними джерела, був уражений «російський командний вузол».

- В Азовському морі поблизу Єйського морського порту (Таганрозька затока) дрон атакував російський корабель. Попередньо, судно затонуло – Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя, та паблік «Кримський вітер». Офіційно інформація не підтверджена.

- У Ракитянському районі Бєлгородської області у неділю, 9 червня, зафіксували вибухи на складі боєприпасів – Телеграм-канал ASTRA.

- Росіяни перекидають війська з Херсонщини на Харківський напрямок – Центр нацспротиву.

- Російські окупанти з третього червня намагаються накопичуватися у крайніх будинках мікрорайону «Канал» у Часовому Яру. Це частина міста, що розташована ближче до окупованого Бахмута. Центр міста тримають українські воїни – співрозмовник УП серед військових, ознайомлених з ситуацією.

- На Луганщині ворог вдарив із реактивних систем залпового вогню по Невському та Куземівці, по Новоєгорівці – некерованими авіаційними ракетами. Загарбники штурмували позиції ЗСУ поблизу Андріївки, Греківки, Макіївки та Невського – Луганська ОВА.

- Українські прикордонники знищили склад та укриття російських загарбників у Серебрянському лісі Луганської області – Держприкордонслужба України.

- На Харківському напрямку відбито дві атаки російських окупантів в районах Вовчанська та Липців. Втрат позицій не допущено. Триває бойове зіткнення в районі Глибокого – четверта за сьогодні атака на цій ділянці фронту – Генштаб (станом на 16:00).

- Загальна кількість ворожих атак на лінії бойового зіткнення від початку доби сягнула 55, найбільшу активність російська армія продовжує проявляти на Покровському напрямку. наразі тривають шість боєзіткнень в районах Новоолександрівки, Карлівки, Новопокровського. Кількість штурмових дій окупантів зросла до 22 – Генштаб (станом на 16:00).

- Від початку цієї доби Сили оборони України на Купʼянському напрямку загальна кількість ворожих атак сягнула семи, дві з них ще тривають у районі Невського та Піщаного. Ситуація залишається напруженою – Харківська ОДА.

- Спецпризначенці Служби безпеки України за тиждень уразили дев'ять російських танків, чотири системи ППО та ліквідували 212 загарбників – СБУ.

- ЗСУ за декілька тижнів розпочнуть випробовування керованих авіабомб українського виробництва – Сергій Голубцов, начальник авіації командування Повітряних сил ЗСУ. Поки Повітряні сили ЗСУ використовують КАБи західного виробництва: GBU-39, GBU-62 різних калібрів.

***

- Російські війська вночі вдарили по селищу Борова на Харківщині з РСЗВ «Ураган», є поранений – Харківська облпрокуратура.

- Ворог надвечір 9 червня вдарив керованою авіабомбою (КАБ) по Харкову. Під обстрілом опинився район приватної житлової забудови, виникла пожежа. Інформація щодо постраждалих уточнюється – Олег Синєгубов, керівник Харківської ОВА.

- Рятувальникам та лісівникам вдалося локалізувати пожежу на площі 3,45 тис. гектарів, що виникла внаслідок обстрілів лісових масивів на Харківщині – пресслужба Держлісагентства.

- Із Харківщини на Волинь вивезли чергову групу дітей за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні – Харківська ОВА.

- У лавах ЗСУ на цей час служать понад 67 тисяч жінок  – Наталія Калмикова, заступниця міністра оборони.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Кабінет міністрів

  • погодив створення 10 міжрегіональних органів Державного агентства водних ресурсів шляхом реорганізації обласних секторів відомства – пресслужба Держводагентства.
  • погодив примусове вилучення в інтересах держави ПАТ «Одеський нафтопереробний завод», яке належало Сергію Курченку – АРМА.

- З моменту запуску послуги в «Дії» вже згенеровано понад 80 тис. посвідчень ветерана – Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації.

- В Україні запустять перший державний реєстр територій, забруднених чи ймовірно забруднених вибухонебезпечними предметами – Мінекономіки України.

- У документальному циклі «Воєнна розвідка України» вийшов шостий фільм – «Легіони світла», який розповідає про роботу Міжнародного легіону ГУР – пресслужба ГУР МОУ.

- Український скрипаль Дмитро Удовиченко переміг у конкурсі імені королеви Єлизавети у Бельгії – МКІП.

***

- За тиждень з 3 по 7 червня Національний банк України продав на міжбанку 694,7 млн доларів. Валюта не купувалася – НБУ.

- Металургійні підприємства України з початку року збільшили виробництво сталі на 31,2% проти показника за аналогічний період 2023 року – Укрметалургпром.

- За п’ять місяців 2024 року вантажообіг у морських портах України сягнув 45,8 млн тонн, що майже вдвічі перевищує обсяги минулого року – Адміністрація морських портів України.

- У січні-травні 2024 року Укрзалізниця перевезла 75,4 млн т вантажів, на 30% більше, ніж за аналогічний період минулого року – пресслужба Укрзалізниці.

- Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виставляє на продаж пул активів трьох банків, початкова ціна лоту – 272,7 млн грн – пресслужба Фонду гарантування.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- ЗСУ отримали від Фінляндії не лише вироби військового призначення зі складів, а й новітню експериментальну зброю фінської оборонної промисловості – Мікко Хейсканен, голова відділу військової економіки сил оборони Фінляндії.

- Заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква провів черговий раунд переговорів із заступником генерального секретаря Європейської служби зовнішньої діяльності з питань миру, безпеки та оборони Шарлем Фрізом щодо безпекових «гарантій» ЄС – Офіс президента України.

Україна та Франція

  • підписали угоду щодо відновлення та підтримки критичної інфраструктури й пріоритетних секторів економіки на 200 млн євро, з яких 60 млн буде спрямовано на енергетику – пресслужба Мінекономіки.
  • поновили дію Угоди про співробітництво у сфері мирного використання ядерної енергії. Вона діятиме наступні 20 років – Мінекономіки. Угода створює правові умови для співпраці у сфері обслуговування атомних об’єктів.

- Благодійники з Естонії привезли в Овруч на Житомирщину 8 автомобілів для потреб Збройних сил – Овруцька міська громада.

- Вільнюське самоврядування виділить 300 тисяч євро на реконструкцію театру імені Тараса Шевченка в Дніпрі – МКІП.

***

- В Європейському Союзі 9 червня – «супернеділя» виборів до Європейського парламенту, мільйони виборців з 20 країн обирають 720 депутатів Європейського парламенту, які формуватимуть політику ЄС на найближчі п’ять років – Associated Press.

- Президент Франції Емманюель Макрон підтримує кандидатуру прем'єр-міністерки Естонії Каї Каллас на посаду очільниці європейської дипломатії – Politico.

- Сполучені Штати запровадили санкції проти представників партії влади в Грузії «Грузинська мрія» та членів їхніх сімей, які відповідальні за розгін акцій протесту проти закону про «іноагентів», а також за «свідоме поширення дезінформації за вказівкою грузинської влади» – Метью Міллер, речник Державного департаменту США.

- G7 під час саміту не погрожуватиме великим китайським банкам, зосередившивсь на менших, аби вони припинили допомагати Росії ухилятися від західних санкцій – Reuters.

- У неділю в Болгарії проходять шості за три роки парламентські вибори – Associated Press.

- У Бельгії одночасно з виборами до Європарламенту обирають депутатів національного парламенту. Правляча коаліція на чолі з прем'єром де Кро може втратити більшість – DW.

- Нарендра Моді втретє склав присягу прем’єр-міністра Індії – NDTV.

- У Парижі затримали трьох громадян Молдови, які могли влаштцівти апрвокацію домовинами піж Ейфелевою вежею підписами «Французькі солдати в Україні» – BFMTV.

- Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель у суботу засудив ізраїльську атаку на табір біженців Нусейрат у центральній частині сектора Гази –соцмережа Х (Twitter) Борреля. Зазначимо: в ході цієї операції було визволено четверо живих заручників, захоплених на території Ізраїлю терористами ХАМАС під час погрому 7 жовтня минулого року.

- У суботу помер генсекретар і гендиректор міжнародної організації «Репортери без кордонів» (RSF) Крістоф Делуар – RSF.

ВОРОГ

- Кремль змусив тисячі мігрантів та іноземних студентів воювати проти України, погрожуючи депортацією в разі відмови – Bloomberg.

- У Підмосков'ї невідомий вбив російського пропагандиста Антона Єговцева, який був заступником голови організації «Зов народа» і писав доноси на російських знаменитостей і громадських осіб, які, на його думку, недостатньо патріотичні або мають антивоєнну позицію – ТК «Кримський вітер».

- На Петербурзькому міжнародному економічному форумі презентували «генеалогічне дерево» Володимира Путіна. Його нібито склали ще 2015-го року. Про це заявив російський опозиційний журналіст Ігор Яковенко, зазначивши, що, як з'ясувалося, там немає родичів диктатора. Тобто це генеалогічне дерево цілком вигадане – UAINFO.org. «Це вигадане дерево стало символом путінської брехні. Дуже характерно, що він увесь час вигадує нову біографію. І щоразу забуває ту біографію, яку він придумав собі попереднього разу».

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-