Битва за Україну. День вісімсот вісімнадцятий

Битва за Україну. День вісімсот вісімнадцятий

Укрінформ
Рада ЄС дозволила забирати прибуток від активів РФ на користь України. У Генштабі підтвердили, що  19 травня ЗСУ уразили в Севастополі ракетний корабель «Циклон» .

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот вісімнадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 21 травня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Візит глави МЗС Німеччини до Києва

- Міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок прибула з візитом до Києва – Укрінформ.

- Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з міністеркою закордонних справ ФРН Анналеною Бербок обговорив спільну ініціативу міністрів закордонних справ та оборони Німеччини з пошуку додаткових систем Patriot та інших систем ППО для нашої держави – сайт президента. Зеленський вручив Бербок орден Ярослава Мудрого – відповідний указ вийшов на початку року.

- Завдяки німецькій ініціативі, спрямованій на посилення протиповітряної оборони України, вдалося зібрати на ці цілі майже мільярд євро – Анналена Бербок.

- Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок була змушена скасувати візит до Харкова, запланований у межах поїздки до України 21 травня, через безпекову ситуацію – ЗМІ.

- Міністр енергетики Герман Галущенко показав главі МЗС Німеччини Анналені Бербок одну з найбільших теплових електростанцій України, зруйновану масованим ракетним ударом РФ – Міненергетики.

- Спільна пресконференція Анналени Бербок з українським колегою Дмитром Кулебою. Головне:

  • У Берліні не викликає жодних сумнівів легітимність Володимира Зеленського як Президента України після 21 травня – Бербок.
  • Не існує жодного юридичного, безпекового або морального аргументу проти збиття партнерами зі своєї території російських ракет над Україною – Кулеба.
  • Зібраних міжнародними партнерами коштів у сумі майже 1 млрд євро для посилення протиповітряної оборони України наразі недостатньоБербок.
  • Українська сторона просить партнерів розглянути таку можливість або надати нам необхідні для цього системи ППО і бойові літаки з відповідними технічними можливостями – Кулеба.
  • Україна вдячна європейським партнерам за рішення щодо використання прибутків від заморожених на території ЄС російських активів для допомоги нашій країні – Кулеба.
  • Росія докладає величезних зусиль, щоб зірвати ініційований Україною Глобальний саміт миру – Кулеба.

***

- За уточненою інформацією, в ніч на 19 травня Сили оборони України уразили в Севастополі російський ракетний корабель «Циклон» проєкту 22800 – Генштаб. Корабель, імовірно, потоплений, загинули шестеро військових ЧФ РФ, ще 11 дістали поранення.

- Рада міністрів ЄС ухвалила формальне рішення щодо використання прибутків від заморожених на території ЄС активів російського центробанку для допомоги Україні – Ян Ліпавський, міністр закордонних справ Чеської Республіки.

- Десять українських військових пройшли навчання в Нідерландах з обслуговування винищувачів F-16 – Міністерство оборони Нідерландів.

ЦИТАТИ

Анналена Бербок, глава МЗС Німеччини: «Ті, хто спекулює на «нелегітимності» Зеленського після 21 травня, особливо ті, хто розв’язав цю війну, ведуть підступну гру та просувають брехливі наративи в світ»

Андрій Демченко, речник ДПСУ: «Ворог може в будь-який момент, навіть попри те, що він не має достатніх сил, спробувати зробити щось подібне (наступ на Суми, – ред.), як це зараз відбувається по Харківському напрямку. Саме для того, щоб розтягнути лінію фронту, лінію активних бойових дій і власне розтягнути сили оборони нашої країни».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Українські захисники відбили атаку ворога в напрямку населеного пункту Слобожанське у Харківській області, також тривають бойові дії на півночі Вовчанська і в районі Стариці – Генштаб.

Кількість бойових зіткнень на фронті зросла до 55 (станом на 14 год), ворог атакував на восьми напрямках, найбільше – на Покровському напрямку – Генштаб.

- На Харківщині ситуація та оперативна обстановка залишається складною, вона динамічно змінюється, однак нашим Силам оборони та всім задіяним підрозділам вдалося стабілізувати ситуацію, зокрема в місті Вовчанськ – Назар Волошин, речник ОСУВ «Хортиця».

- 20 травня на Харківському напрямку кількість боєзіткнень в порівнянні з минулою добою знизилась майже вдвічі – Генштаб.

- 20 травня безпілотник атакував нафтобазу у селищі Прохорівка Бєлгородської області РФ, пошкоджень зазнав резервуар з бензином – Телеграм-канал ASTRA.

- Російські окупаційні війська використовують цивільний автотранспорт для перекидання своїх підрозділів на Донеччину та Луганщину. Таким чином вони хочуть уникнути знищення російських військових авто Силами оборони – ОСУВ «Хортиця».

- Попри те, що Росія підвищила наступальну активність на північному сході України у Харківській області, інтенсивність російських атак на сході України залишається високою – розвідка Британії.

- Сили оборони України вночі 21 травня знищили 28 із 29 ворожих дронів типу Shahed – Повітряні сили ЗСУ.

- Заяви на умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для безпосередньої участі в обороні України вже подали понад 3 тисячі засуджених – Мін’юст.

***

- Російські війська завдали ракетного удару по виробничій інфраструктурі Конотопу на Сумщині – ОВА.

- Внаслідок атаки «Шахеді» на Харків постраждали 7 людей, пошкоджені житлові будинки, надвірні забудови і транспортні засоби – ОВА.

- Від початку повномасштабного вторгнення Росії зникли безвісти понад 52 тисячі українців, серед них – 3 676 дітей – Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради з прав людини.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський в інтерв’ю Reuters сказав:

  • що у момент перетину кордону на Харківщині росіяни застосували потужні системи РЕБ, били далекобійною артилерією із застосуванням великої кількості КАБів. Сьогодні, за його словами, ситуація контрольована.
  • Ми ніколи не використовували західну зброю по території Росії, тому що не маємо на це акцептування. Ми ведемо перемовини з партнерами, щоб вони дозволили застосовувати їхню зброю по скупченням техніки на кордоні з Росією і на території РФ, але поки що позитиву у цьому напрямку у нас немає.
  • Зараз ситуація на фронті складна, тому що почалася нова хвиля російського наступу на Харківському напрямку. Водночас дуже потужна хвиля йде на Донбасі, але ніхто навіть не помічає, що саме на Донбаському напрямку (Курахівський, Покровський напрямки, Часів Яр) боїв більше, ніж на Харківському.
  • розміщення кількох систем Patriot поблизу лінії фронту дасть змогу забезпечити захист України від ударів ворожої авіації.
  • зазначив, що діалог з Путіним наразі неможливий, оскільки керівник РФ не є самостійною фігурою, і перебуває у полі ненависті до України, яке підтримує його оточення.
  • Україна не хоче запрошувати Росію на Саміт миру у Швейцарії, щоби вона не могла зірвати процес, її залучать через посередників вже на наступному етапі.

- Внаслідок російських обстрілів ми втратили 8 гігаватів потужності. Через значний дефіцит продовжуємо рекордні обсяги імпорту електроенергії з Європи. Але максимальна технічна можливість імпорту складає 1,7 гігавата – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

- У застосунку «Резерв+» авторизувались понад один мільйон громадян України, а свої дані оновили 700 тис. осіб – МОУ.

- Суспільне мовлення у рамках марафону «Єдині новини #Uаразом» зніматиме власні новини, документальні фільми і проводитиме розслідування, які транслюватимуть на загальнонаціональному телеканалі Перший – Суспільне.

- У Міністерстві освіти та науки через важку ситуацію в енергосистемі розробили рекомендації щодо нового навчального року для університетів та профтехів. МОН рекомендує розпочати навчання для частини студентів вишів у першій половині серпня 2024-го. А також – вчитися у суботу у теплі місяці року – сайт міністерства.

- Україна офіційно братиме участь у літніх Олімпійських іграх-2024, які відбудуться у Парижі (Франція) – Вадим Гутцайт, президент НОК України.

***

Кабінет міністрів:

  • виділив з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії понад 428 млн гривень на продовження реалізації програми «єВідновлення» для відбудови житла, постраждалого від російських атак.
  • Доручив міністерству енергетики та Укренерго розробити проєкт постанови щодо справедливих графіків відключень електроенергії у споживачів.

- Національний банку України за підсумками торгів на міжбанку встановив офіційний курс гривні до долара на середу, 22 травня, на рівні 39,8052 грн/дол, порівняно із 39,6650 грн/дол. у вівторок, 21 травня – дані регулятора.

- Українсько-польська конференція «Europe-Poland-Ukraine: Cooperate Together’24» відбудеться 23 травня у Києві, в Hyatt Regency – Укрінформ.

- У вівторок, 21 травня, в усіх областях України діятимуть графіки погодинних відключень електроенергії для промисловості й населення при перевищенні лімітів споживання – Укренерго.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Офіційні особи Європейського Союзу наполягають на тому, щоб розпочати переговори щодо вступу України до блоку вже наступного місяця – 25 червня – Politico. Міністерка закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб підтвердила наміри організувати у червні міжурядові конференцію з Україною, що є фактичним початком переговорів про вступ України до  Європейського Союзу.

- В Україні немає умов для проведення вільних і чесних виборів через російську агресію з усіма ознаками брутальної та огидної поведінки російської армії та політичного керівництва в Кремлі. В нас (у ЄС) також немає сумнівів, що президент України – це Володимир Зеленський – Петер Стано, речник Єврокомісії із зовнішньополітичних питань.

- Канада розширила санкції щодо Росії через її незаконну військову співпрацю із КНДР.  До санкційного переліку потрапили дві особи й шість російських компаній – Мелані Жолі, міністр закордонних справ Канади.

- Уряд Німеччини готовий підтримати план США щодо використання майбутніх прибутків, отриманих від заморожених активів РФ, які зосереджені в країнах Європи, для підтримки допомоги Україні у розмірі 50 млрд доларів – Bloomberg.

- Молдова стала першою країною, яка підписала з ЄС угоду про партнерство у галузі безпеки та оборони – Жозеп Боррель, високий представник ЄС.

- Рада Безпеки ООН відхилила проєкт резолюції про нерозповсюдження зброї в космічному просторі, висунутий Росією, яка у квітні заветувала подібний документ, підтриманий переважною більшістю – Укрінформ.

- Позачергові президентські вибори в Ірані відбудуться 28 червня. Реєстрація кандидатів відбуватиметься з 30 травня до 3 червня, а передвиборча кампанія триватиме з 12 до 27 червня – IRNA.

ВОРОГ

- Російський суд заарештував за звинуваченням у корупції колишнього командувача 58-ї загальновійськової армії генерал-майора Івана Попова. Його зняли з посади торік у липні після критики стану російської армії та високих втрат – Радіо Свобода.

- Північна Корея і Росія продовжують активно нарощувати двосторонні зв’язки. Цього разу до Пхеньяна з п’ятиденним візитом прибула делегація Ради федерації Росії – Yonhap.

- Експорт російської нафти в Індію зріс до дев'ятимісячного максимуму у квітні після того, як відновилися поставки на танкерах, що не підпадають під санкції і експлуатуються «Совкомфлотом» – Reuters.

- Росія тимчасово скасувала заборону на експорт бензину, щоб уникнути надмірного накопичення запасів на нафтопереробних заводах, оскільки внутрішні поставки задовольнили попит – Bloomberg.

- Волгоградський нафтопереробний завод, найбільший завод на півдні Росії, який належить «Лукойл», який був закритий на початку цього місяця після пошкодження в результаті атаки безпілотника, перезапустив ключову виробничу установку і відновив роботу – ЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-