Німеччина шукатиме Patriot для України не лише у НАТО, але по всьому світу - Кулеба

Німеччина шукатиме Patriot для України не лише у НАТО, але по всьому світу - Кулеба

Укрінформ
Під час Ради Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ українська сторона винесла на розгляд партнерів одне питання – постачання в Україну систем ППО.

За результатами обговорення Німеччина, яка є лідером коаліції протиповітряного захисту, шукатиме системи Patriot для України не лише у країнах Альянсу, але й по усьому світу. Про це сьогодні у Брюсселі під час зустрічі з журналістами за підсумками Ради Україна-НАТО розповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Німеччина, як голова коаліції протиповітряної оборони, ініціює зараз негайно аналіз всіх наявних, не лише у союзників, але взагалі у світі, систем батарей Patriot та інших систем протиповітряного захисту, та що можна зробити, які комбінації збудувати, щоб ці батареї були доставлені в Україну», - сказав український урядовець.

Він зауважив, що в рамках сьогоднішнього засідання Ради Україна-НАТО союзники готувалися до розмови з декількох питань та мали намір сфокусувати дискусію на підготовці до саміту у Вашингтоні.

«Але я у своєму виступі говорив лише про одну річ. Patriot. Системи та нові батареї Patriot для України. Це змінило фокус дискусії. Один з міністрів сказав, що це була найжорсткіша промова від міністра закордонних справ, яку він чув у житті. Я вибачився за те, що псую святковий настрій у день народження НАТО. Але відчував, що потрібно занурити колег у сувору реальність жителів Харкова, Одеси, Львова. Ті міністри, які були в Україні і чули систему ППО, реагують інакше ніж ті, які не були й не чули, і бачили лише в новинах те, що відбувається», - зазначив Кулеба.

Читайте також: Німеччина скептично ставиться до фінансової підтримки України у рамках НАТО - Бербок

Він зауважив, що чітко ідентифікував та довів до партнерів перелік систем протиповітряної оборони, які, на переконання української сторони, є доступними в країнах НАТО. При цьому український міністр просив не шукати «відмовки», а поставити ці системи.

«Зараз буде вестися робота над цим питанням. Я не можу вам розкривати конкретні деталі, але ті зусилля, які докладає зараз Президент та вся його дипломатична команда, будуть завершені, не маю сумніву – у досяжному майбутньому - постачанням нових систем ППО, в тому числі – «Патріотів», в Україну. Думаю, що колеги сьогодні пережили такий, шоковий стан, який змусить всіх інакше поглянути на цю проблему. І дати результат», - підкреслив міністр закордонних справ України.

Читайте також: Столтенберг відкрив Раду Україна - НАТО: Важка ситуація на фронті вимагає посилення допомоги

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбувся другий день роботи Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ. Одним із головних питань цієї зустрічі було продовження військової допомоги для України. Сьогодні відбулася зустріч у форматі Ради Україна-НАТО за участі міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-