Росія щонайменше 10 разів застосувала ракети КНДР в Україні - Держдеп

Росія щонайменше 10 разів застосувала ракети КНДР в Україні - Держдеп

Укрінформ
У Державному департаменті США заявили про щонайменше 10 випадків використання північнокорейських ракет для обстрілів України.

Про це в інтерв'ю Голосу Америки заявила високопосадовиця США Чон Пак, яка займається питаннями КНДР у Державному департаменті, передає Укрінформ.

Вона наголосила, що у США дуже стурбовані рівнем активності, розвитком озброєнь та зближенням КНДР з Росією за останні пару років.

«Це, звичайно, нас хвилює, що КНДР продає зброю Росії, щоб Росія здійснювала незаконний жорстокий напад на Україну, вбивала українців, руйнувала українську інфраструктуру та просто знищувала життя. Нас це дуже турбує. Було щонайменше 10 випадків застосування ракет КНДР на полі бою. Отже, нас дуже турбує те, що це означає для розповсюдження зброї в майбутньому, і як це погіршує ситуацію», - зазначила Чон Пак.

Вона підкреслила, що це дуже тривожна подія, коли постійний член Ради безпеки ООН відкрито зневажає резолюції Радбезу, які він підписав разом з рештою міжнародної спільноти, і бере участь у передачах зброї.

Читайте також: КНДР вже відправила до Росії 7000 контейнерів із військовою допомогою - міноборони Південної Кореї

«Ми знаємо, що було щонайменше 10 000 контейнерів, які вирушили з КНДР до Росії. І КНДР робить це не безкоштовно. Майже… напевно є речі, які КНДР хоче натомість. І ми стурбовані тим, що може статися на іншій стороні. Ми також стурбовані тим, чому може навчитися КНДР із використання Росією цієї зброї та балістичних ракет на полі бою, і як це може підбадьорити та/або допомогти КНДР ще більше просувати свою програму озброєння. Отже, зараз дійсно небезпечний час», - наголосила Чон Пак.

За її словами, КНДР, ймовірно, хоче отримати технології балістичних ракет, або інші передові технології, можливо ракети «земля-повітря» чи бронетехніку. «Ми спостерігаємо значне зростання обмінів на військовому, лідерському, економічному та культурному рівнях. Отже, цілком очевидно, що обидві сторони стають все ближчими і ближчими», - додала вона.

Чон Пак зазначила, що Північна Корея продовжує запуски балістичних ракет – вона провела 69 пусків у 2022 році і кілька десятків минулого року.

«Ми завжди стежимо за будь-якою небезпечною діяльністю. Але я також зазначу, що ці випробування балістичних ракет, різні випробування крилатих ракет і ця ворожа риторика, яка лунає з КНДР, викликають у нас велику стурбованість», - сказала американська високопосадовиця.

Читайте також: КНДР провела навчальні стрільби з «надвеликих» ракетних установок

Водночас, за її словами, США продовжуватимуть намагатися з’ясувати, де вони можуть співпрацювати з КНДР, тому що «дипломатія є єдиним шляхом, за допомогою якого ми можемо досягти стійкого миру на півострові та обговорити питання денуклеаризації».

Як повідомляв Укрінформ, військові КНДР провели навчальні стрільби з «новими надвеликими» реактивними системами залпового вогню наступного дня після того, як Південна Корея і Японія повідомили про запуск кількох балістичних ракет малої дальності з боку Північної Кореї.

За навчаннями спостерігав північнокорейський диктатор Кім Чен Ин.

Фото: VOA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-