МКС видав ордери на арешт командувачів дальньою авіацією та Чорноморським флотом РФ

МКС видав ордери на арешт командувачів дальньою авіацією та Чорноморським флотом РФ

Укрінформ
Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордери на арешт командувача дальньої авіації РФ Сергія Кобилаша і командувача Чорноморським флотом РФ Віктора Соколова.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на МКС.

“Сьогодні, 5 березня 2024 року, Палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду, до складу якої входять суддя Росаріо Сальваторе Айтала, головуючий, суддя Томоко Акане та суддя Серхіо Херардо Угальде Годінес, видала ордери на арешт двох осіб. Сергія Івановича Кобилаша та Віктора Миколайовича Соколова, у контексті ситуації в Україні за ймовірні злочини, вчинені щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Зеленський - про майбутнє Путіна: Буде на лаві підсудних у Гаазі чи вбитим одним зі своїх поплічників

Зазначається, що Кобилаш, 1 квітня 1965 року народження, генерал-лейтенант Збройних сил Росії, який у відповідний час був командувачем Дальньої авіації Повітряно-космічних сил, та Соколов, 4 квітня 1962 року народження, адмірал Військово-морського флоту Росії, який у відповідний час був командувачем Чорноморським флотом, мають бути притягнені до відповідальності за ймовірні воєнні злочини. Йдеться про напади на цивільні об’єкти, заподіяння надмірної шкоди цивільним та їхньому майну, а також злочин проти людяності.

Два ордери на арешт були видані за клопотаннями Офісу прокурора. Палата попереднього провадження визнала, що є достатні підстави вважати, що двоє підозрюваних несуть відповідальність за ракетні удари, завдані під їхнім командуванням по українській електричній інфраструктурі щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року. У цей час відбулася ймовірна кампанія ударів по численних електростанціях і підстанціях, які були здійснені російськими збройними силами в багатьох місцях в Україні.

Читайте також: Лубінець сподівається, що МКС арештує російського політика, який вдочерив викрадену в Україні дитину

Зміст ордерів таємний, щоб захистити свідків і гарантувати розслідування.

Рішення Міжнародного кримінального суду щодо видачі цих ордерів стало ще однією віхою на шляху до відновлення справедливості, наголосив генпрокурор Андрій Костін.

"Сьогодні ми знову побачили, як здійснюється правосуддя, і що ті, хто вчиняє міжнародні злочини, понесуть відповідальність. Я щиро вітаю видачу Міжнародним кримінальним судом ордерів на арешт генерал-лейтенанта ЗС РФ та адмірала військово-морського флоту РФ, яких підозрюють у систематичному вчиненні атак на енергетичну інфраструктуру України, що спричинили значну шкоду цивільному населенню", - зазначив генпрокурор.

За словами Костіна, це перший випадок, коли особи підозрюються у скоєнні злочину проти людяності «інших нелюдських діянь.., що спричинили великі страждання або серйозні тілесні ушкодження».

Він подякував Міжнародному кримінальному суду, прокурору Каріму Хану, а також українським прокурорам, які допомагали збирати докази.

"Ми продовжуємо працювати разом, щоб притягнути до відповідальності всіх винних у скоєнні міжнародних злочинів, незалежно від їхніх звань та посад", – наголосив Костін.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду (МКС) видала ордери на арешт Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової.

Президента РФ та уповноважену президента РФ у справах дитини підозрюють у воєнних злочинах - незаконних депортації та переміщенні населення, зокрема дітей, з окупованої території України щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-