Британська розвідка проаналізувала втрату Росією літаків А-50

Британська розвідка проаналізувала втрату Росією літаків А-50

Укрінформ
Збиття кількох російських літаків А-50 за останні місяці вчергове продемонструвало нездатність росіян захистити свій повітряний простір.

Про це у соцмережі Х повідомляє Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки, передає Укрінформ.

Зокрема, у відомстві нагадали про крайнє збиття літака A-50 під час його польоту на південь від Азовського моря біля Краснодара 23 лютого. Аналітики вважають, що він майже напевно був знищений ракетою класу "земля-повітря", і існує невелика ймовірність того, що росіяни самі ненавмисно збили свій літак, намагаючись його захистити.

У відомстві зауважили, що це вже другий знищений А-50 за останні кілька місяців. Їх Росія почала використовувати над Азовським морем лише у листопаді 2023 року. 14 січня 2024 року Україна успішно збила А-50 в цьому районі. Це згодом змусило російське керівництво розглянути більш безпечні райони для польотів літаків, вважають аналітики.

«Цей останній успіх України продемонстрував постійну нездатність Росії захистити високовартісні повітряні засоби. Це ставить під сумнів ефективність російських авіаційних планувальників», - йдеться в повідомленні.

У розвідці вважають, що російські ВПС зможуть швидко компенсувати втрату А-50, оскільки у них залишилось ще сім справних літаків. Проте втрата двох досвідчених екіпажів швидше за все призведе до подальшого напруження і бойової втоми російських сил, які залишилися, якщо вони хочуть продовжувати операції в небі.

«Цілком ймовірно, що російські військово-повітряні сили знову розглядатимуть інші місця дислокації, але Україна демонструє здатність до швидкої адаптації і продовжує становити для них загрозу», - вважають у відомстві.

Читайте також: Ворог намагається замінити знищений А-50 розвідувальними дронами - Гуменюк

Як повідомляв Укрінформ, збиття літака є спільною операцією Повітряних сил ЗСУ і ГУР Міноборони. Останній зліт А50У здійснив 23 лютого о 15:50 з аеродрому "Ахтубінськ" та мав виконувати терористичні завдання Росії поблизу населених пунктів Приморсько-Ахтарськ - Зєрноґрад.

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що інтенсивність використання росіянами А-50 наразі знизилась.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-