Розстріл українських полонених в Авдіївці: Лубінець звернувся до Червоного Хреста та ООН

Розстріл українських полонених в Авдіївці: Лубінець звернувся до Червоного Хреста та ООН

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець надіслав листи до Міжнародного комітету Червоного Хреста та ООН для з’ясування всіх обставин розстрілу на опорному пункті “Зеніт” важкопоранених українських захисників.

Як передає Укрінформ, про це Лубінець повідомив у Телеграмі.

За його словами, вихід з Авдіївки українських воїнів відбувався в умовах безперервного бомбардування російською армією. Здійснювались обстріли евакуаційних шляхів та автомобілів. Деяких важкопоранених і загиблих військовослужбовців вдалось евакуювати. Через масштабний наступ російських загарбників не залишалось шансів для повторних спроб евакуації.

За словами омбудсмена, через повне оточення опорного пункту “Зеніт” командування ухвалило рішення зв’язатися з координаційним центром і організаціями, які ведуть переговори з ворожою стороною. Діалог був щодо надання допомоги українським важкопораненим беззбройним військовим, відповідно до міжнародних законів та правил ведення, які захищають військовополонених.

Росіяни повідомили координаторів цього процесу, що погоджуються провести евакуацію поранених українських захисників і надати їм допомогу, а надалі - обміняти. Українські військовослужбовці отримали наказ зберегти свої життя.

"Що трапилося після цих домовленостей, ми побачили на оприлюдненому ворогом відео із захопленої позиції “Зеніт", - заявив Лубінець.

Родини захисників розпізнали Георгія Павлова, Андрія Дубницького, Івана Житника загиблими. З ними були також Олександр Зінчук та Микола Савосік, яких розстріляли російські солдати. Щодо шостого бійця інформація поки не підтверджена.

Омбудсмен терміново надіслав листи до МКЧХ і ООН для фіксації цього воєнного злочину та з’ясування всіх обставин.

"Це не вперше Росія грубо порушує норми міжнародного гуманітарного права та Женевських конвенцій, страчуючи військовополонених", - наголосив уповноважений і закликав весь цивілізований світ об’єднатися і посилити тиск на країну-терориста. "Бо для Росії не існує законів і домовленостей. Вони сприймають лише силу", - підкреслив Лубінець.

Читайте також: Розстріл росіянами полонених в Авдіївці: побратими назвали імена п'ятьох загиблих бійців

Як повідомляв Укрінформ, 18 лютого в одному з тeлеграм-каналів було опубліковане повідомлення про розстріл шістьох полонених на позиції в Авдіївці. Захисники були важкопоранені та чекали на евакуацію.

Окрім того, виявлено відеозапис із фрагментом вбивства ще двох воїнів поблизу села Веселе Бахмутського району. На записі з камери дрона видно, як під час штурму військовий РФ стріляє впритул спочатку в одного захопленого у полон військовослужбовця ЗСУ, а потім у другого.

Служба безпеки України розпочала досудове розслідування за фактами розстрілів беззбройних українських військовополонених в Авдіївці та Веселому.

Фото: Костянтин та Влада Ліберови

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-