Битва за Україну. День сімсот двадцять шостий

Битва за Україну. День сімсот двадцять шостий

Укрінформ
ЗСУ знищили ще два російські літаки: винищувач-бомбардувальник Су-34 та винищувач Су-35. Фронт у районі Авдіївки стабілізувався, а бої стали мати «буденний» характер

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот двадцять шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 19 лютого 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- 19 лютого Повітряні сили ЗСУ знищили ще два російські літаки: винищувач-бомбардувальник Су-34 та винищувач Су-35, які завдавали ударів керованими авіабомбами по позиціях наших військ – Олександр Сирський, головнокомандувач ЗСУ.

- Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на чолі урядової делегації розпочав візит у Токіо – Телеграм Шмигаля.

- 19-20 лютого у Токіо проходитиме Конференція з відновлення України. Вона стане наймасштабнішою зустріччю урядів та бізнесів Японії і України за останніх п'ять років.

На Конференції з економічного розвитку та відбудови

  • Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль запросив японський бізнес стати частиною «українського економічного дива». Основні сфери, в які Україна пропонує інвестувати японському бізнесу вже зараз: енергетика, атомна генерація, видобуток та зберігання газу, проєкти у сфері водневої енергетики, гідроенергетика, аграрний сектор.
  • Україна хоче створити замкнутий цикл виробництва електромобілів. У надрах України зберігається до третини доведених європейських запасів літію. Цей ресурс дозволяє створити замкнутий цикл виробництва електромобілів для їх подальшого експорту.
  • Україна запросила Японію інвестувати в довкіллєві проєкти, потенціал яких оцінюється у 28,4 млрд дол. США – Руслан Стрілець, міністр захисту довкілля та природних ресурсів.
  • Представники України та Японії підписали 56 документів. Серед них міжурядові угоди, меморандуми, домовленості між бізнесами та представниками місцевої влади.
  • Японія виділить €1,25 млрд євро для підтримки своїх інвесторів в Україні.
  • Україна і Японія підписали Конвенцію про усунення подвійного оподаткування стосовно податків на доходи та запобігання податковим ухиленням і уникненням та Протокол до неї.
  • Україна долучилася до Joint Crediting Mechanism, що дозволить залучати японські інвестиції в програми декарбонізації різних секторів економіки – Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.
  • Україна та Японія підписали угоди щодо надання Україні гранту у розмірі 100 млн дол. США для Фази 3 Програми екстреного відновлення – Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури

Спільний брифінг прем’єр-міністра Японії Фуміо Кішіди і прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. Основне:

  • Глави урядів домовилися розпочати офіційні переговори щодо укладання двосторонньої угоди про захист інформації – Фуміо Кішіда.
  • Прем’єр-міністри України та Японії обговорили двостороннє співробітництво, відновлення України, лібералізацію візового режиму для громадян України, зокрема представників бізнесу – Фуміо Кішіда.

***

У рамках Ради міністрів закордонних справ, що відбувається сьогодні у Брюсселі, європейські урядовці розглянуть продовження допомоги для України та вшанують пам'ять російського опозиційного політика Олексія Навального, який загинув у російській в’язниці – Жозеп Боррель, Високий представник ЄС.

  • ЄС має приймати нові та креативні рішення з продовження такої допомоги, оскільки, його наступною ціллю можуть стати європейські країни – Габріелюс Ландсбергіс, міністр закордонних справ Литви.

  • Європа має розвивати власну обороноздатність та чітко розуміти масштаби російської загрози для Європи у разі її просування в Україні – Аджа Лябіб, міністерка закордонних справ Бельгії.

  • Ухвалення 13-го пакета санкцій Євросоюзу проти Росії, який буде спрямований на обмеження російських спроможностей у сфері безпілотних систем, перебуває «на останніх метрах» – Анналена Бербок, міністр закордонних справ ФРН. Євросоюз готує санкційні рішення у зв’язку зі смертю російського опозиційного політика Олексія Навального у російській тюрмі.

  • Міністри закордонних справ ЄС схвалили розгортання військово-морської місії ЄС для захисту суден від хуситів у Червоному морі Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської комісії.

  • Міністри закордонних справ Латвії, Литви та Естонії засудили наміри Росії провести президентські «вибори» на окупованих територіях України спільна заява міністрів.

  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав скасувати контракти на постачання європейських снарядів до третіх країн і перенаправити їх на потреби українських солдатів та європейської оборони.

ЦИТАТИ

Александр Стубб, президент Фінляндії: «Єдине, що розуміє Путін – це сила. Ви покажете будь-яку слабкість, будь-які м'які фактори – і він нападе».

Олександр Павлюк, командувач Сухопутних військ ЗСУ: «Війна переходить в іншу фазу – де воюють безпілотні засоби. Але без людини не буде ніякого успіху, не буде ніяких реальних дій. Без солдата, який не виконає свою задачу, не зайде на позицію противника, не знищить тих, хто там є. Поки безпілотні засоби можуть максимально сприяти цьому».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Новопризначеного командувача Об’єднаних сил Збройних сил України генерал-лейтенанта Юрія Содоля представили особовому складу – командування Об’єднаних сил.

- На Запорізькому напрямку Збройні сили України зірвали повторний наступ російських військ. Особовий склад тікає. Техніка знищена – Сухопутні війська ЗСУ.

- Фронт у районі Авдіївки стабілізувався, а бої стали мати «буденний» характер – Олександр Бородін, представник 3 окремої штурмової бригади.

- На Авдіївському напрямку Сили оборони відбили п’ять атак ворога в районах Новобахмутівки, Ласточкиного та Первомайського. Тут українські військові закріпилися на нових рубежах оборони та успішно відбивають спроби росіян розвинути наступ – генерал Олександр Тарнавський, командувач ОСУВ «Таврія».

- На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати росіян в районах Георгіївки, Побєди, Новомихайлівки. Там ворог за підтримки авіації 18 разів намагався прорвати оборону.

- Під Бахмутом Росія стягує резерви. Йде у лобові та флангові атаки біля Богданівки – Ілля Євлаш, представник Східного угрупування військ. Сили оборони ліквідували 194 загарбників та 86 одиниць техніки, серед яких 70 безпілотників.

- З моменту активізації наступальних дій Росії в Авдіївці у жовтні минулого року російським військам вдалося подолати менше ніж 10 кілометрів через саме місто та його околиці – Інститут вивчення війни (ISW).

- Росія розпочинає наступальні операції одразу на кількох ділянках лінії фронтувздовж кордону Харківської і Луганської областей, зокрема, у напрямках Куп’янська та Лимана, в Авдіївці на Донеччині та навколо неї, а також поблизу Роботиного у Запорізькій області – Інститут вивчення війни (ISW).

- В окупованій Макіївці на Донеччині вранці 19 лютого пролунали вибухи, після влучання горить нафтобаза – «Радио Свобода», Telegram-канали.

- В ГУР підтвердили, що російський льотчик Максим Кузьмінов, який влітку 2023 року викрав гелікоптер Мі-8 та втік в Україну, дійсно був убитий. Його тіло знайшли в Іспанії – Андрій Юсов, представник ГУР.

- Розробники протестували транспортер на дистанційному керуванні FoxTac, призначений для евакуації поранених – Михайло Федоров. Триває процедура кодифікації, яка дасть змогу постачати FoxTac у війська.

- Центральне управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ розробляє антитепловізійне пончо, здатне поглинати інфрачервоне випромінювання – Міноборони.

***

- У Куп’янському районі Харківської області під час обстрілу пошкоджено будівлю районних електричних мереж, знеструмлено підстанцію, загинув працівник – Міненерго. Загарбники завдали удару по цивільному підприємству у Вовчанську. Поранення отримали двоє охоронців підприємства.

- На тимчасово захоплені території України прибули російські спецзагони для збору інформації про неблагонадійних українців та просування системи мобільного голосування для максимального спрощення «голосування» за Путіна – ГУР.

- Щонайменше 23 тисячі людей вважаються зниклими безвісти в Україні – Міжнародний комітет Червоного Хреста.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський під час поїздки до Харківської області

  • побував у батальйонному командному пункті 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого, зустрівся з військовими та нагородив їх орденами Богдана Хмельницького ІІІ ступеня та «За мужність» ІІ–ІІІ ступенів.
  • відвідав українських військовослужбовців, які лікуються після поранень у Харкові – сайт Глави держави.

- Міністр оборони Рустем Умєров під час розмови зі своєю чеською колегою Яною Черноховою наголосив на важливості збільшення поставок артилерійських боєприпасів для Сил оборони України – Фейсбук Умєрова.

- Комітет Верховної Ради України з питань правової політики рекомендував Верховній Раді України прийняти у другому читанні та в цілому урядовий проект Закону України про доброчесне лобіювання – Тарас Мельничук, представник Кабміну в ВР.

- Ресурси відомих українських медіа атакували російські хакери та розмістили на їхніх ресурсах фейкову інформацію – Держспецзв’язку.

- Українська стрічка «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова отримала премію Британської академії кіно та телевізійних мистецтв (BAFTA) в категорії «Найкращий документальний фільм» – сайт премії.

- Лауреатом премії імені Леся Курбаса у 2024 році став режисер Артем Вусик за постановку «Веселка на Салтівці» – Держмистецтв.

- Генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський оголосив випуск марки «І буде весна» до десятої річниці початку війни і другої річниці початку повномасштабного вторгнення Росії. Укрпошта офіційно запустить її у продаж по всій країні 23 лютого – Укрінформ.

***

- Працівники Державного бюро розслідувань (ДБР) продовжують викривати й притягувати до відповідальності всіх винних у розстрілі учасників Революції гідності 2013-2014 рр., загалом за чотири роки розслідування «справ Майдану» повідомили 239 підозр, до суду скеровано 117 обвинувальних актів щодо 211 осіб – ДБР.

- Під час Революції гідності убивства мітингувальників здійснювали саме українські правоохоронці, які виконували злочинні вказівки тодішньої влади, але відбувалося це під впливом Російської Федерації – Офіс генпрокурора.

- Шевченківський районний суд міста Києва двічі відмовився розглядати справу стосовно колишнього президента Віктора Януковича і представників його силового блоку, яких звинувачують в організації розгону та розстрілів демонстрантів 18-20 лютого 2014 року – Офіс генпрокурора.

- Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно народного депутата Гунька та його спільника, викритих в одержанні 85 тисяч доларів неправомірної вигоди – САП.

- СБУ повідомила про підозру у державній зраді та пособництві державі-агресору екснастоятелю одного із соборів Херсонської єпархії УПЦ МП Олексія, який благословив Сальдо на фейковий референдум РФ – СБУ.

***

- У Національному банку констатують, що минулого року тривало зростання гривневих коштів фізичних осіб на рахунках банків: на 7,3% за IV квартал 2023 року та на 20,5% за рік – Андрій Пишний, голова НБУ.

- Банківська мережа в Україні у четвертому кварталі 2023 року збільшилась на 40 відділень. Зростання зафіксоване вперше з часів банківської кризи 2014-2015 років – Нацбанк.

- За підсумками декларування отриманих у 2023 році громадянами доходів, виявилось, що кількість декларацій на суму понад один мільйон гривень збільшилася на 2863 особи – до 12 374 осіб – Данило Гетманцев, голова податкового комітету ВР.

- АТ «Укртелеком» сплатив понад 1,35 млрд грн податків і зборів до бюджетів усіх рівнів у 2023 році. Він найбільшим платником серед операторів та постачальників фіксованого зв'язку в Україні – пресслужба компанії.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Світовий конгрес українців спільно з виданням «Українська правда» створили інтерактивну карту, на якій позначені країни, міста, локації, дата та час проведення акцій до других роковин повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого в рамках глобальної адвокаційної кампанії СКУ StandWithUkraine – сайт СКУ.

АТ «Українська оборонна промисловість» (Укроборонпром) підписало меморандум про сп- івпрацю з провідною німецькою компанією Dynamit Nobel Defence – пресслужба Укроборонпрому.

- В Україну доставлено партію 122 мм осколково-фугасних артилерійських пострілів, які виробляються у партнерстві з одним із боєприпасних холдингів Східної Європи – «Українська бронетехніка».

- Адміністрація президента США Джо Байдена працює над наданням Україні нових потужних балістичних ракет великої дальності ATACMS – NBC News.

- Компанія Google оголосила про запуск другого етапу фінансування Фонду підтримки Google для стартапів в Україні на суму 10 мільйонів доларів для виділення грантів без залучення капіталу протягом 2024 року – Google Україна.

- Армія США була змушена оплачувати рахунки на сотні мільйонів доларів на підтримку ЗСУ протягом останніх кількох місяців, оскільки фінансування України в Конгресі залишається невизначеним – CNN.

- Греція, Кіпр і Франція заблокували фінансування постачання для України безпілотників Bayraktar і артилерійських снарядів турецького виробництва, які мали закуповуватися за європейські кошти – Kathimerini.

Ситуація на польсько-українському кордоні

  • Віцепрем’єр Олександр Кубраков провів термінові перемовини з головою Бюро нацбезпеки Польщі Яцеком Сєвєрой через блокаду польськими протестувальниками, зокрема, пасажирського транспорту – пресслужба Мінвідновлення.

  • В Єврокомісії анонсували зустріч координаційної платформи з питань експорту і транзиту української агропродукції на тлі блокади польськими фермерами кордону з Україною, вона відбудеться завтра, 20 лютого – Олоф Гілл, речник Єврокомісії.

  • Польські фермери продовжують обмежувати рух для вантажівок автодорогами, які ведуть через пункти пропуску «Дорогуськ – Ягодин», «Гребенне – Рава-Руська», «Медика – Шегині», «Зосин–Устилуг», «Долгобичув–Угринів» та «Корчова – Краківець» – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби. В бік України очікують на можливість перетину кордону близько 2900 вантажівок.

  • Українські перевізники у вівторок, 20 лютого, о 12:00 розпочнуть мирну акцію біля трьох міжнародних автомобільних пунктів пропуску на кордоні із Польщею з українського боку «Рава-Руська», «Краківець» та «Шегині» – Суспільне.

***

- Заходу треба конфіскувати заморожені російські активи до президентських виборів у США – Кая Каллас, прем'єр-міністр Естонії.

- До МЗС Німеччини викликали російського посла у зв’язку з повідомленнями про смерть критика Кремля Олексія Навального у російській в’язниці – n-tv.

- Банки Об'єднаних Арабських Еміратів слідом за кредитними організаціями Туреччини та Китаю обмежили розрахунки з Росією і стали закривати рахунки компаніям та фізичним особам – The Moscow Times.

- Виробник дорогоцінних металів Polymetal International погодився продати свої російські активи Mangazeya Plus в рамках угоди на суму 3,69 млрд дол. – Reuters.

***

- Ізраїль оголосив президента Бразилії Луїса Інасіу Лулу да Сілву персоною нон ґрата після того, як він порівняв війну Ізраїлю проти ХАМАСу в секторі Гази з Голокостом – The Times of Israel.

- Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що звільнити ізраїльських заручників, яких утримує ХАМАС, можливо за допомогою «рішучих військових дій і жорстких переговорів» – Jerusalem Post.

ВОРОГ

- Представниця Олексія Навального Кіра Ярмиш заявила, що Слідчий комітет Росії відтермінував видачу його тіла родичам на невизначений строк, пояснивши це «перевіркою смерті» політика – соцмережа Х Ярмиш.

- Дружина російського опозиціонера Олексія Навального Юлія після повідомлень про його смерть у колонії звинуватила президента РФ у вбивстві, пообіцяла продовжити справу свого чоловіка і закликала боротися з Путіним – відеозвернення Юлії Навальної.

Фінансові питання стали найбільшою проблемою росіян, а російська молодь не бажає особисто брати участь у війні – результати соцдослідження Інституту конфліктології та аналізу Росії.

- Росія продовжує тиснути на громадських діячів у країні, щоб вони демонстрували відкриту підтримку війни проти України – Міноборони Великої Британії. Адміністрація Путіна розіслала російським концертним промоутерам оновлений «чорний список» із 50 артистів, фактично заборонивши їм виступати в Росії.

Жовтневий районний суд Липецька стягнув у власність Росії акції колишньої Липецької кондитерської фабрики Roshen та статутний капітал у торговому підприємстві ТОВ «Рошен» – судова система Липецької області.

На металургійному заводі у Балаковому Саратовської області РФ стався вибух, постраждали троє людей – Телеграм-канал Baza. Причиною називають куріння поряд із вибухонебезпечними балонами.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-