Битва за Україну. День сімсот одинадцятий

Битва за Україну. День сімсот одинадцятий

Укрінформ
ЗСУ незначно просунулися на південний захід від Бахмута Донецької області, відбили територію, яку раніше захопили російські війська, спростувавши «успіхи» РФ

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот одинадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 04 лютого 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Президент Володимир Зеленський з робочим візитом побував у Запорізькій і Дніпропетровській областях, де:

- відвідав передові позиції у селі Роботине на Запоріжжі у розташуванні 65-ї окремої механізованої бригади, поспілкувався із захисниками, подякував їм та вручив державні нагороди. Разом із ним був глава ОП Андрій Єрмак

- провів нараду щодо безпекової ситуації, заслухав доповіді військового командування, керівників правоохоронних органів про ситуацію на полі бою, оборонні дії на Авдіївському напрямку та на інших ділянках фронту

- підписав указ про призначення мера Мелітополя Івана Федорова очільником Запорізької області

- відвідав розташування Повітряного командування «Схід» на Дніпропетровщині, обговорив захист населених пунктів та інфраструктури від ударів з повітря, поспілкувалися про особливості застосування західних систем ППО та підсилення завдяки майбутнім постачанням, нагородив бойових пілотів та подякував їм за знищення ворога

***

- На цьогорічну Мюнхенську безпекову конференцію, яка пройде з 16 по 18 лютого, не запросили урядовців з Росії, Ірану, а також представників низки німецьких політичних партій – DW. Очікується, що цьогоріч в конференції візьмуть участь близько 50 лідерів країн та 100 міністрів.

- Російський ракетний катер «Івановєц» був знищений морськими дронами MAGURA V5 українського виробництва. Було шість прямих влучань у корпус. Місію спланували і реалізували оператори спецпідрозділу безпілотників військової розвідки України «Група 13» – Кирило Буданов, керівник ГУР.

ЦИТАТИ

Девід Кемерон, міністр закордонних справ Великої Британії: «Нам потрібно припинити розмови про патову ситуацію і про те, що час не на боці України. Наша економіка більша за російську у 25 разів, і ми більш ніж здатні продемонструвати, що час на нашій стороні, а не на боці ...Путіна».

Дайга Міеріня, спікерка Сейму Латвії:  «Росія «гірша за рак», її «щупальця» розповзлися по всьому світу. Захід має чітко усвідомити реальність загрози розширення російської агресії поза межі України та посилити допомогу українському війську й народові».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Українські війська незначно просунулися на південний захід від Бахмута Донецької області, відбили територію, яку раніше захопили російські війська, спростувавши «успіхи» РФ. Позиційні бої тривають біля Богданівки, Кліщіївки і на Іванівському напрямку – Інститут вивчення війни.

- У селищі Тьоткіне Курської області внаслідок атаки БПЛА ушкодження отримали інфраструктурні об'єкти зв'язку. Безпілотники нібито летіли з боку України – росЗМІ.

- Українські захисники розгромили російську колону під Новомихайлівкою на Донеччині – ISW.

- На Сумському напрямку бійці Сил територіальної оборони припинили спробу російської диверсійно-розвідувальної групи перетнути державний кордон України – генерал-лейтенант Сергій Наєв, командувач Об’єднаних сил ЗСУ. Окупанти втратили трьох військових загиблими або пораненими.

- Українські військові лише за добу нейтралізували та «приземлили» 170 російських безпілотних літальних апаратів різних типів – Олександр Тарнавський, командувач ОСУВ «Таврія». Загальні втрати ворога минулої доби на цьому напрямку склали 332 особи та 24 одиниці військової техніки, не враховуючи БпЛА, 2 склади боєприпасів.

- На лівому березі Дніпра у Херсонській області Сили оборони України за добу знищили понад пів сотні російських загарбників та ворожий пункт управління безпілотниками – Сили оборони півдня України.

- Минулої доби на фронті зафіксували 66 бойових зіткнень – трохи менше, ніж напередодні. Половина з них припала на район Авдіївки. Протягом останнього дня у місті й довкола нього було відбито 30 атак ворога (Новокалинове, Авдіївка, Первомайське) – Генштаб ЗСУ.

- Партизани змогли з’ясувати, що Росія організувала виробництво безпілотників на «Бердянському заводі жаток». Наразі виробництво дронів незначних масштабів і навряд чи покриє потреби навіть одного лінійного підрозділу – партизанський рух «Атеш».

- Сили оборони України за тиждень знищили 6640 російських загарбників і 924 одиниці ворожої техніки та озброєння, зокрема літак, корабель, 63 танки й 234 артилерійські системи – генерал-лейтенант Олександр Павлюк, перший заступник міністра оборони України.

- На фронті загинув чемпіон світу та Європи з пауерліфтингу, рекордсмен України Олександр Білоконь. Вічна пам'ять Герою...

***

- У РФ визнали, що замінували периметр Запорізької АЕС – заява Постпредства РФ при міжнародних організаціях у Відні. У заяві стверджується, що «міни, розташовані між зовнішнім і внутрішнім периметром ЗАЕС, не становлять жодної загрози для персоналу станції та експертів МАГАТЕ на станції».

- Атака на енергетичну інфраструктуру Кривого Рогу Дніпропетровської області 3 січня стала однією з найбільш масованих атак на енергетику за рік – Укренерго. На цей час тривають роботи на магістральних та розподільчих мережах, проте світло споживачам вже повернули.

- Через бойові дії та технічні причини проблеми з електропостачанням спостерігаються в шести областях України – Міненерго.

- З деокупованих територій Херсонської області евакуювали ще 35 людей, серед них троє дітей – Херсонська ОВА.

- Армія РФ за добу атакувала Харківську, Донецьку області, поранено дві людини – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Володимир Зеленський відвідав Національний інститут раку, де поспілкувався з пацієнтами – Телеграм-канал глави держави.

- Генеральний прокурор Андрій Костін разом з Омбудсменом Дмитром Лубінцем та Послом України в США Оксаною Маркаровою обговорив з учасниками Гельсінської комісії США запобігання депортації українських дітей – Офіс Генпрокурора. Учасники Гельсінської комісії США мали змогу з перших вуст почути розповіді дітей, яких вдалося визволити з російської неволі

Відбір на Євробачення-2024:

  • Участь в онлайн-голосуванні за переможця Національного відбору на Євробачення-2024 взяли вже понад мільйон українців, опитування триває.
  • Застосунок «Дія», який припинив роботу після початку голосування за представника України на Євробаченні-2024, частково запрацював. У Міністерстві цифрової трансформації заявили, що до збою у застосунку «Дія» під час голосування за переможця нацвідбору на Євробачення-2024 не причетні кіберзлочинці.
  • Співачка SKYLERR, яка взяла участь у нацвідборі Євробачення-2024 з піснею Time is running out, висловила недовіру до підрахунку голосів через збій у застосунку «Дія» і заявила про зняття своєї кандидатури з голосування.

- В енергосистемі України станом на 4 лютого дефіциту електроенергії не спостерігається, у резерві наявні десять блоків та корпус теплової генерації, які будуть задіяні в разі потреби – Укренерго.

- У Миколаєві відбулася чергова акція підтримки військовополонених та зниклих безвісти. Спочатку небайдужі жителі міста взяли участь в автопробігу, потім приєдналися до учасників акції, яких зібралося кілька сотень, і вшанували загиблих хвилиною мовчання – Укрінформ.

- У 2023 році ДП «Медичні закупівлі України» придбали препаратів та медичних виробів для лікування онкохворих дорослих і дітей на суму 2,5 млрд грн – пресслужба держпідприємства.

***

- У лютому 2024 року Фонд державного майна України планує провести 51 онлайн-аукціон з оренди державних активів – пресслужба ФДМУ.

- Обсяг надходжень готівки до кас банків за 2023 рік збільшився на 13,6% порівняно з 2022 роком та становив 2 494,3 млрд грн – НБУ.

- За січень українським коридором було експортовано 6,3 млн тонн вантажу, що майже дорівнює довоєнному рівню – Олександр Кубраков, віцепрем'єр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.

- Чорноморським гуманітарним коридором, який працює з серпня 2023 року, скористалося вже 661 судно – Бріджіт Брінк, посол США.

- У січні 2024 року обсяг перевезень зернових вантажів залізницею сягнув 3 млн 935 тис. т. Це найкращий показник з початку повномасштабного вторгнення РФ – Валерій Ткачов, заступник директора департаменту комерційної роботи компанії «Укрзалізниця».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Північноатлантичний альянс повинен, за узгодженням з Києвом, збивати російські ракети над територією України, які прямуватимуть у бік Польщі, і попередити про це Кремль – Вальдемар Скшипчак, екскомандувач Сухопутних військ Польщі.

- Спікер Палати представників Майк Джонсон заявив, що наступного тижня Палата проголосує за законопроєкт про надання допомоги Ізраїлю окремо від України – NBC. Білий дім виступає проти законопроєкту про підтримку Ізраїлю без допомоги Україні.

- Бельгійський уряд запропонував країнам G7 план щодо розблокування заморожених активів Росії для використання їх на користь України – Financial Times. Союзники Києва можуть випустити боргові зобов'язання для фінансування України, використовуючи активи РФ як заставу для погашення боргу, що змусить Москву почати платити за свою загарбницьку війну.

- Польща та Україна домовилися про спільне виробництво зброї: для цього Варшава вже виділила кредит – Ігор Жовква, заступник керівника Офісу президента. Точну суму, тип зброї та обсяги її виготовлення він не уточнив.

- Україна і Франція зробили крок до фіналізації угоди про гарантії безпеки. Сторони обговорили доопрацьований проєкт угоди та узгодили позиції щодо конкретних деталей угоди – Офіс президента.

- Договір про надання Німеччиною гарантій безпеки Україні може бути підписаний на Мюнхенській безпековій конференції 16 лютого – Frankfurter Allgemeine Zeitung. Цьогоріч в конференції візьмуть участь близько 50 лідерів країн та 100 міністрів. На неї не запросили урядовців з Росії, Ірану, а також представників низки німецьких політичних партій.

- В адміністрації президента США на тлі чуток про відставку головнокомандувача Збройних Сил України генерала Валерія Залужного заявили, що кадрові рішення в ЗСУ – це справа українського уряду – CBS.

- Заступник міністра сільського господарства і розвитку села Польщі Міхал Колодзєйчак зранку 4 лютого прибув з перевіркою на прикордонний пункт з Україною в Дорогуську – Польське радіо. Перевіряється кожен сигнал про ймовірні потрапляння на польський ринок продуктів з України, що підлягають ембарго. Міністр анонсував посилення контролю й активізацію перевірок української агропродукції, яка експортується до РП.

- У Франції завершився тритижневий навчальний курс кінологів Державної служби з надзвичайних ситуацій України – ДСНС.

- Сполучені Штати й Велика Британія за підтримки ще кількох країн завдали нових ударів по військових об'єктах хуситів у Ємені – загалом по 36 цілях у 13 різних місцях – спільна заява США, Британії, Австралії, Бахрейну, Канади, Данії, Нідерландів і Нової Зеландії.

- Байден упевнено випереджає суперників на перших праймеріз Демпартії – ЗМІ.

- Керівник національної розвідки Туреччини Ібрагім Калін зустрівся в катарській Досі з головою політичного бюро терористичного угруповання ХАМАС Ісмаїлом Ханія – TRT. Вони обговорили перспективи припинення вогню в Газі, можливі нові обміни полоненими між Ізраїлем та ХАМАСом, а також гуманітарну допомогу, що надходить до сектору.

- Міністерство торгівлі Тайваню наклало санкції на російську компанію «Ай Машин Технолоджі», одного з найбільших імпортерів тайванських верстатів у Росії, після того як про неї написала американська газета Washington Post  – Ліга.Новини.

- Південна Корея висловила Росії суворе застереження з приводу зростаючої військової співпраці РФ із КНДР та закликала Москву до відповідальної поведінки у її відносинах із Пхеньяном – Yonhap.

- Фінляндія поки не відкриватиме пункти пропуску на кордоні з Росією. Проблема з нелегальними мігрантами не вирішилась – Петтері Орпо, прем’єр-міністра Фінляндії.

ВОРОГ

- Кремль подвоює свою підтримку Ірану в той час, як США завдають ударів, щоб запобігти атакам підтримуваних Іраном бойовиків в Іраку, Сирії та Ємені проти американських та інших об'єктів – ISW. Речниця МЗС Росії Марія Захарова засудила ці удари як нібито «кричущий акт американо-британської агресії» і заявила, що вони демонструють «агресивний характер політики США» і «повну зневагу до міжнародного права».

- Кремль піддав цензурі акцію протесту дружин мобілізованих солдатів у Москві 3 лютого, щоб придушити будь-яке можливе відновлення ширшого громадського руху на підтримку російських солдатів і проти режиму Путіна – Інститут вивчення війни (ISW).

- На території Білорусі залишилося менш як тисяча російських найманців ПВК «Вагнер». Вони продовжують навчати білоруських військових і сили безпеки – Міноборони Великої Британії.

- У РФ у 2023 році сталося не менш як 74 інциденти з літаками, розрахованими на перевезення щонайменше 19 пасажирів, а за 2022 рік було відомо про 36 пригод. Хоча серйозних збитків і катастроф у більшості випадків удалося уникнути, постійні технічні проблеми створюють значний ризик для пасажирів і посилюють тиск на пілотів – The Wall Street Journal.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-