Росія не повинна виграти війну проти України - голова військового комітету ЄС

Росія не повинна виграти війну проти України - голова військового комітету ЄС

Укрінформ
Росія не повинна виграти свою загарбницьку війну проти України, оскільки йдеться про безпеку усієї Європи.

Як передає Укрінформ, на цьому наголосив в інтерв’ю журналу Profil колишній начальник генерального штабу Австрії, нині голова Військового комітету ЄС генерал Роберт Брігер.

"Росія не повинна виграти війну", - заявив Брігер та закликав до подальшої підтримки України.

Він підкреслив, що "безпека України тісно пов'язана з безпекою Європи". За словами генерала, захоплення Росією України змістило б російський вплив на багато кілометрів на захід, створивши потенційну загрозу, подібну до тієї, що існувала за часів "холодної війни". "Російське сусідство набагато помітніше у Балтійському регіоні, ніж у Брюсселі", - додав Брігер.

Голова Військового комітету ЄС також заявив, що у разі будь-якого нападу на країни-члени ЄС, "буде застосовуватися зобов'язання надавати допомогу як згідно з Договором про ЄС, так і статтею 5 НАТО, тобто про колективну оборону".

"З прагматичної точки зору, НАТО, ймовірно, буде головною дійовою особою, тому що воно має систему командування і управління, яка в ЄС ще не розвинена чи ж не розвинена до такої міри. За такого сценарію, однак, ЄС також мав би взяти на себе завдання захисту, наприклад, у сфері критичної інфраструктури", - сказав Брігер.

Читайте також: Захід має готуватися до війни з Росією - голова Військового комітету НАТО

Голова Військового комітету ЄС також вказав на те, що якщо після виборів у США Євросоюзу доведеться взяти на себе більше відповідальності за оборонну політику, то він може уявити собі посилення європейської складової НАТО або створення європейської армії. "Я б взагалі не виключав цього у більш віддаленому майбутньому", - зазначив він.

На переконання генерала, чим далі просуватиметься європейська інтеграція, яка пов'язана з відмовою від суверенних прав, тим більше питання спільних збройних сил виходитиме на перший план. Наразі ж Брігер переконаний, що "Європейський Союз матиме інструменти, необхідні для гарантування безпеки своїх громадян у майбутньому". У цьому контексті він зазначив, що так звані "бойові групи" ЄС будуть розширені до сил швидкого реагування чисельністю 5 тис. військовослужбовців і повинні бути готові до розгортання з 2025 року, переважно за межами Європи і на додаток до НАТО.

Як повідомляв Укрінформ, раніше голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер заявив, що те, як завершиться війна, під час якої Україна захищає себе та демократичні цінності, визначатиме майбутнє усього світу.

Фото: АРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-