Захід відстає від потреб українських військових, треба прискорити надання допомоги - Науседа

Захід відстає від потреб українських військових, треба прискорити надання допомоги - Науседа

Укрінформ
Країни Заходу повинні прискорити надання військової допомоги Україні, без чого неможливо стримувати військовий натиск РФ.

На цьому наголосив президент Литви Гітанас Науседа під час дискусійної панелі “Горизонти України” у межах Всесвітнього економічного форуму в Давосі, передає кореспондент Укрінформу. 

“Нам зараз особливо потрібно швидко реалізовувати прийняті рішення, що, на жаль, робиться надто повільно. Ми відстаємо від потреб українських військових”, - підкреслив Науседа.

Критично важливою для України литовський лідер назвав економічну допомогу. Він висловив сподівання, що Європейська рада 1 лютого прийме позитивне рішення про надання Україні 50 млрд євро макрофінансової допомоги.

На його переконання, важливими для Києва є два політичні рішення про майбутнє країни. У цьому контексті він назвав початок процесу щодо вступу України до ЄС.

Читайте також: У Європарламенті закликали зафіксувати частку від ВВП для допомоги Україні

“Проте ми також потребуємо успіху на шляху інтеграції України до НАТО”, - додав Науседа.

Він висловив сподівання, що наступний саміт НАТО у Вашингтоні буде кроком уперед у справі євроатлантичної інтеграції Києва. 

Президент Литви також зазначив, що його країна дуже добре розуміє загрози з боку Росії, оскільки має з цією країною спільний кордон у сотні кілометрів. Він наголосив, що Вільнюс ніколи не мав ілюзій щодо справжніх намірів Кремля, ані в 2015, ані в 2022 році.

“Моя країна добре розуміє, що апетити російського режиму безмежні. І якщо вони досягнуть успіху в Україні, то ми будемо другою чи третьою ціллю. Але вони кидають виклик усьому демократичному світу, а не конкретним країнам. Вони кидають виклик нашій системі, демократичній системі, яка базується на демократичних принципах і цінностях”,- наголосив литовський лідер. 

Науседа висловив сподівання, що заморожені на Заході державні активи Росії, зокрема Центробанку РФ, буде врешті призначено для відбудови України. Водночас, за його словами, треба буде розробити механізми щодо передачі Україні заморожених активів російських олігархів, наближених до Кремля. За його словами, Захід діє надто повільно у підготовці юридичних механізмів, що дозволять передати Україні ці кошти.

Читайте також: Захід має посилити військову допомогу, щоб Україна завдала рішучого удару по Росії - прем'єр Естонії

“Я вважаю, що в багатьох сферах наша підтримка України потребує прискорення, адже це прискорення дуже важливе для досягнення кращого результату”, - констатував Науседа.

Як повідомлялося, у Давосі 15–19 січня проходить Всесвітній економічний форум, який зібрав впливових політиків, економістів, представників бізнесу та громадськості з усього світу. У ньому бере участь і Президент України Володимир Зеленський.

Фото: ELTA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-