Битва за Україну. День шістсот вісімдесят третій

Битва за Україну. День шістсот вісімдесят третій

Укрінформ
Глава МЗС Італії вважає, що ЄС мусить створити власну армію, якщо хоче відігравати роль у підтриманні миру та запобіганні конфліктам

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот вісімдесят третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 7 січня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Під час виступу на щорічній національній конференції Швеції «Суспільство та оборона» Президент Зеленський

  • заявив, що для України є пріоритетом спільне оборонне виробництво зі Швецією;
  • наголосив, що Україна вже почала спільну оборонну діяльність із Туреччиною, Румунією, Польщею, Великою Британією. Також є відповідні домовленості з Чехією, США та Німеччиною;
  • заявив, що Європа повинна розширювати спільне виробництво зброї, адже власний потенціал дозволить їй зберегти себе за будь-якого розвитку глобальної ситуації;
  • повідомив, що нині на фронті ситуація є стабільною, росія продовжує накопичувати війська та втрачає дуже багато солдатів у «м’ясних штурмах»;
  • вважає, що ключовими викликами сьогодення для світу є боротьба з російською дезінформацією та недопущення обходу Росією запроваджених проти неї санкцій;
  • наголосив, що Україна потребує посилення своєї протиповітряної оборони, щоб позбавити Росію контролю над небом – пресслужба ОП.

Міністр закордонних справ Японії Йоко Камікава з неанонсованим візитом прибула до української столиці – Kyodo News.

Під час сьогоднішнього візиту Йоко Камікава

  • зустрілася в столиці з главою МЗС України Дмитро Кулебою. Сторони розглядали потреби України в засобах ППО, говорили про необхідність використання російських активів на користь України, обговорили реалізацію Формули миру, підготовку до конференції з відновлення України у Токіо та співпрацю в межах МАГАТЕ щодо гарантування безпеки ядерних об’єктів в Україні;
  • зустрілася з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем, з яким обговорила зміцнення торговельних відносин та зв’язки між українським і японським бізнесами. Камікава підтвердила, що японська сторона готує для підписання низку важливих документів;
  • взяла участь у церемонії передачі масштабного енергетичного обладнання для допомоги в підготовці до зими – п'яти мобільних газотурбінних генераторів та семи трансформаторів;
  • виступила разом із Дмитром Кулебою перед ЗМІ. Через повітряну тривогу робити це довелося в підвалі – Ліга.Новини.

Основне з пресконференції Дмитра Кулеби і Йоко Камікави:

  • Йоко Камікава рішуче засудила ракетні та дронові атаки РФ на українські міста і заявила, що перенесення пресконференції в укриття через повітряну тривогу свідчить про серйозність ситуації в Україні.
  • Міністр закордонних справ Японії оголосила про намір її країни внести приблизно $37 мільйонів до Трастового фонду НАТО, щоб забезпечити Україну системами виявлення дронів – Yomiuri Shimbun.
  • Росія щодня руйнує українські міста ракетами та дронами, бо така її головна військова «стратегія» – якщо ти не можеш щось захопити, ти маєш це повністю знищити – Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України
  • Очільниця МЗС Японії поінформувала, що перед зустріччю з українським колегою відвідала Бучу та Ірпінь, де на власні очі побачила «свіжі шрами» від російської агресії і була шокована руйнуваннями.

ЦИТАТИ ДНЯ

Йоахім Гаук, колишній президент Німеччини: «Виникає подив, коли нерішучість уряду веде не тільки до зниження шансів України, а й до посилення загрози для вільного світу. Україна має отримати Taurus».

Філіп Брідлав, екскомандувач військ НАТО в Європі: «ЗСУ використовують надані Заходом системи з розумом, але для захисту всієї території країни потрібно значно більше установок. Ми недостатньо дали Україні. Ми повинні дати українцям більше можливостей... датчиків, радарів та систем управління, які зроблять оборону більш стійкою».

Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ: «Я не думаю, що Україна залишиться наодинці з агресором, що нам перестануть допомагати. Лише треба натякати та нагадувати Заходу, що Росія не збирається пом'якшувати повітряні напади, навпаки, вони можуть бути сильнішими».

ВТРАТИ ВОРОГА

 ВІЙНА

- У ніч на 7 січня окупанти атакували 28-ма ударними БпЛА типу Shahed-136/131 з району Приморсько-Ахтарськ – РФ та трьома зенітними керованими ракетами С-300 з окупованої Донеччини. 21 ворожий БпЛА знищено силами та засобами Повітряних Сил та Сил оборони України – Повітряні сили ЗСУ.

- З початку повномасштабного вторгнення РФ випустила по Україні 63 аеробалістичні ракети «Кинджал», ППО вдалося збити 25 таких повітряних цілей – Юрій Ігнат речник Повітряних сил ЗСУ.

- Найгарячішими ділянками фронту залишаються Авдіївка та Кринки. На Авдіївському напрямку Сили оборони протягом минулої доби відбили 8 атак противника в районах Новобахмутівки, Степового, Авдіївки та ще 16 атак поблизу Первомайського та Невельського Донецької області, а на Херсонському – ще 18. Росія втратила 860 військових і більше як три десятки одиниць артилерії за минулу добу – Генштаб.

- У Херсонській області українські військові знищили російський центр управління безпілотниками, катер та зенітну установку, втрати противника склали 8 осіб – оперативне командування «Південь».

- Під Маріуполем точним ударом знищений напівпобудований російськими окупантами залізничний міст. Також згоріли цистерни з паливом та інженерний транспорт – Telegram Петра Андрющенка, радника мера Маріуполя.

- У період з 31 грудня по 7 січня 2024 року українські військові знищили 954 одиниці озброєння й техніки ворога, ліквідували 5 500 російських військових – генерал-лейтенант Олександр Павлюк, перший заступник міністра оборони України.

- Київська область передала партію автомобілів та ще 200 FPV-дронів 72-й окремій механізованій бригаді імені Чорних Запорожців, бійці якої захищають Україну на східному напрямку –  Руслан Кравченко, очільник КОВА.

- Тиждень не дожив до дня народження: на фронті загинув вчений-фізик Руслан Шуліпа. Вічна пам'ять Герою...

***

Херсонщина

  • У неділю зранку в Херсоні внаслідок обстрілу міста двоє людей загинули і ще двоє дістали поранення – Херсонська ОВА.

  • На Херсонщині російська армія обстріляла церкву у селі Садове, поранений 73-річний чоловік – Олександр Прокудін, начальник Херсонської ОВА.

Донеччина

  • У селі Рівне Донецької області з-під завалів зруйнованого ворожим ударом будинку рятувальники дістали тіло загиблої дитини, продовжують пошуки під завалами в Рівному ще п'ятьох людей, двоє з яких – діти – ДСНС. Загальна кількість поранених унаслідок удару російських військ по Покровському району зросла до 11 осіб.
  • У результаті бойових дій на Донеччині знеструмлено ще 2 шахти, в них перебували 18 працівників – пресслужба Міненергетики.

Дніпропетровщина

  • Ввечері 6 січня 6 ворожих «Шахедів» атакували Дніпропетровщину, їх вдалося збити, втім є влучання. Виникло дві пожежі. Вогонь знищив 4 автівки, пошкоджено ще 12. Зачепило будівлю гуртожитку, 2 багатоповерхівки, комунальний заклад. Врятовано 6 людей, з них 2 дитини – Микола Лукашук, голова ДОР.

Миколаївщина

  • У ніч на 7 січня силами та засобами протиповітряної оборони знищено п’ять БпЛА типу Shahed 131/136. Один влучив у рекреаційну зону, внаслідок чого на законсервованій базі відпочинку сталася пожежа. Без постраждалих – Віталій Кім, голова Миколаївської ОВА.

Сумщина

  • Окупанти у неділю вдарили ракетою і «Шахедами» по місту Кролевець Конотопського району Сумщини, пошкоджено 23 приватні будинки. Інформація щодо постраждалих уточнюється – Сумська обласна військова адміністрація.

Харківщина

  • Російські війська завдали ударів по Куп'янському району, внаслідок чого одна людина загинула і ще одна була поранена – Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА.

- РФ перекинула до Севастополя з Новоросійська новітній десантний корабель – «Крымский ветер».

- Прикордонники на Чернігівщині виявили великогабаритний плавучий об’єкт, який приплив з Росії до України річкою Десна. Виявилося, що це понтонний міст, який донедавна слугував росіянам переправою. Сапери встановили, що виявлена металоконструкція загрози не несе – ДПСУ.

- Росіяни за добу обстріляли Харківщину, Херсонщину, Донеччину, Дніпропетровщину, 13 людей загинуло, 20 дістали поранення – дані ОВА.

- В Україні з 29 грудня від атак Росії загинули майже 120 мирних мешканців і майже 480 поранено – ООН.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- В Україні розробляють проєкт з цифрового рекрутингу до Збройних сил, який націлений на пошук операторів для ударних дронів – Михайло Федоров, віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації.

- Президент Зеленський провів нараду щодо планів України на 2024 рік у відносинах з ЄС і НАТО – вечірнє звернення президента.

- Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки вже у вівторок, 9 січня, планує ухвалити рішення щодо законопроєкту про мобілізацію – Олександр Завітневич, голова Комітету. Окремі норми законопроєкту зазнають суттєвих змін.

- Кабінет міністрів України заніс до переліку об’єктів великої приватизації 66,65% статутного капіталу ТОВ «Інвестиційний союз «Либідь», що володіє ТРЦ Ocean Plaza в Києві – Тарас Мельничук, представник Кабміну у Верховній Раді.

- У центрі Києва 7 січня родичі полонених військовослужбовців, зокрема, захисників «Азовсталі», зібрались на акцію Free Azov, аби нагадати, що у російському полоні досі перебувають захисники «Азовсталі» – «Українська правда».

- Документальний фільм «20 днів у Маріуполі» про перші дні облоги російськими загарбниками українського міста на півдні України потрапив у довгий список британської щорічної премії BAFTA Film Awards 2024 – сайт премії.

- У центрі Львова фестиваль українського зимового фольклору «Нова радість стала. Розколяда» об’єднав народні колективи області, гостей та жителів міста – Укрінформ.

- В Україні розпочав роботу цілодобовий штаб з ліквідації наслідків негоди – пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України. З 7 по 9 січня очікуються складні погодні умови: різке зниження температури повітря до 19–25 градусів морозу та сильні снігопади по всій території України. Ситуація на дорогах буде ускладненою через ожеледицю і налипання мокрого снігу.

***

- Упродовж 2023 року інфляція знизилась із 26% до 5%, а економіка продемонструвала зростання – Андрій Пишний, голова НБУ.

- Національний банк за тиждень з 1 по 5 січня на міжбанківському валютному ринку продав 789,5 млн доларів і купив 0,2 млн доларів – НБУ.

- В енергосистемі країни дефіциту електроенергії не спостерігається, генерації українських електростанцій достатньо для покриття потреб споживачів, водночас на поточну добу планується невеликий імпорт – Міненергетики.

- Уряд України дозволив відключати світло побутовим споживачам, які систематично не сплачують платіжки та накопичили борги. Відноситься це до споживачів, які мешкають на територіях, підконтрольних Україні та де не ведуться бойові дії – Дзеркало тижня.

- Одна з найбільших турецьких компаній електронної комерції «Hepsiburada» планує вийти на ринок України – Bloomberg.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Прем'єр-міністр Баварії, голова Християнсько-соціального союзу (ХСС) Маркус Зедер заявив, що Німеччина повинна поставити далекобійні крилаті ракети в Україну – DW.

- Глави МЗС Канади та Італії Мелані Жолі й Антоніо Таяні обговорили подальшу підтримку України у стримуванні російської агресії – соцмережа Х Мелані Жолі.

- Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні вважає, що Європейський Союз мусить створити власну армію, якщо хоче відігравати роль у підтриманні миру та запобіганні конфліктам – La Stampa.

- Словаччина надасть Україні партію гуманітарної допомоги для проходження зимового періоду на загальну суму понад 203 тис. євро – пресслужба МВС Словаччини.

- У парламенті Швеції закликали надати державні гарантії оборонній промисловості країни, щоб збільшити виробництво снарядів для України – Магдалена Андерссон, депутат Ріксдага, лідер Соціал-демократичної робітничої партії.

Блокування кордону з Польщею

  • Фермери-страйкарі на прикордонному переході між Україною та Польщею «Шегині – Медика» підписали угоду з польським міністром сільського господарства і припинили блокаду кордону – Polsat.  Оформлення та пропуск через кордон вантажних транспортних засобів у напрямку вʼїзду в Україну відбувається у звичайному режимі.
  • Україна виконала свою частину домовленостей, зафіксованих у плані дій для розблокування кордону з Польщею – Сергій Деркач, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури.

***

- Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що 2024 рік є «ключовим роком для демократії», оскільки відбудуться вибори до Європарламенту на тлі серйозних викликів, що стоять перед континентом насамперед через агресію РФ проти України – dpa.

- Президент Сполучених Штатів Джо Байден виступить зі щорічним зверненням до Конгресу «Про стан справ у країні» 7 березня – соцмережа Х Байдена.

- Глава угорського уряду Віктор Орбан може стати тимчасовим президентом Європейської Ради, якщо чинний очільник Шарль Мішель залишить свою посаду в разі свого обрання до Європарламенту влітку – Politico.

- У Німеччині понад рік фіксують невідомі безпілотники над полігонами та казармами Бундесверу, де, зокрема, навчаються українські військові. Депутат бундестагу від Вільної демократичної партії і член оборонного комітету Маркус Фабер підкреслив, що це «чітко вказує на Росію», але Бундесвер довести це не може – Bild.

- Велика Британія інвестує понад 380 мільйонів доларів для запуску власного виробництва високопробного низькозбагаченого уранового палива (HALEU) для ядерних реакторів, щоб зменшити залежність від РФ – пресслужба британського уряду.

- Армія КНДР вже третій день поспіль веде обстріл берегової лінії у районі островів на кордоні з Південною Кореєю – Yonhap.

- Китайський лідер Сі Цзіньпін провів масштабні чистки у військових колах через тотальну корупцію, яка підриває його зусилля з модернізації збройних сил і ставить під сумнів здатність Китаю вести війну – Bloomberg. Американська розвідка навела приклади такої корупції. Йдеться, зокрема, про ракети, заправлені водою замість палива, величезні поля ракетних шахт на заході Китаю, що не функціонують належним чином.

- Високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель напередодні зустрівся з представником підтримуваного Іраном угруповання «Хезболла» Мохаммадом Раадом, щоб уникнути втягування Лівану у війну між Ізраїлем і ХАМАС – Euractiv.

- Армія оборони Ізраїлю заявила про виявлення доказів того, що ХАМАС розробляв керовані крилаті ракети під керівництвом Ірану – Times of Israel.

- У Китаї у суботу розпочав роботу квантовий комп’ютер третього покоління «Origin Wukong» – CGTN. Цей квантовий комп’ютер оснащений 72-кубітним надпровідним квантовим чипом під назвою «чип Wukong», який наразі є найдосконалішим квантовим комп’ютером у Китаї.

ВОРОГ

- Росгвардія зміцнює свої ресурси та особовий склад у зв’язку з потрясіннями у сфері внутрішньої безпеки Росії внаслідок війни проти України. Частково ПВК «Вагнер» вже перейшла до підпорядкування Росгвардії з жовтня 2023 року – соцмережа Х Міноборони Британії.

- Газпром без пояснень скоротив заявку на транзит газу до Європи через Україну до 40,5 мільйона кубометрів на добу – Reuters.

- Тракторозаводський районний суд Челябінська відправив під арешт 16-річного підлітка з Дагестану. Його звинуватили у спробі підпалити бомбардувальник на челябінському військовому аеродромі «Шагол» – росЗМІ.

- Під час нічних навчань десантників на Кузьмінському військовому полігоні у Ростовській області російська ППО розстріляла власних десантників, двоє військовослужбовців загинули – росЗМІ.

- Жителі підмосковного Подольська в Росії понад 3 доби не мають доступу до опалення через прорив на теплотрасі місцевого патронного заводу – Astra.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Перше фото: militaryland.net

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-