США варто надати Україні ракети навіть із закінченим терміном придатності - Годжес

США варто надати Україні ракети навіть із закінченим терміном придатності - Годжес

Ексклюзив
Укрінформ
Якщо в якоїсь американської зброї закінчується термін придатності й вона підлягає утилізації, її натомість слід передати Україні, оскільки існує велика ймовірність, що ця зброя все ще може бути ефективною на полі бою.

Про це в ексклюзивному коментарі Укрінформу заявив Бен Годжес, колишній командувач Сухопутних сил США в Європі, який нині є старшим радником НАТО з питань логістики.

«Єдине, що заважає нам надати цю зброю, ці можливості, - це наша політична воля», – зазначив він, додавши, що питання терміну придатності ракет для ATACMS є «відмовкою».

«Якщо термін придатності деякої зброї закінчується або закінчився, є високі шанси, що більшість із цієї зброї все ще можна використовувати. Я кажу так: давайте віддамо її ЗСУ, адже вони довели свою надзвичайну інноваційність та вправність в інтеграції всієї отриманої зброї та її ефективному використанні. Давайте зробимо це замість того, щоб знищувати цю зброю», – підсумував Годжес.

Водночас він визнав, що «немає жодної зброї чи платформи, яка б змінила ситуацію» на полі бою.

Читайте також: Білий дім прокоментував можливості щодо подальшої підтримки України

«Йдеться про поєднання повітряних, наземних і морських сил, але, безперечно, першими в моєму списку будуть ракети дальньої дії, щонайменше 300 кілометрів. Отже, це ATACMS і Taurus», – заявив колишній командувач сил США в Європі.

Із цієї зброї, на його переконання, українські війська можуть уразити кожен квадратний метр окупованої Росією території, включно з Кримом.

«Жоден російський штаб, жодна російська артилерійська установка, логістика не будуть у безпеці. Жоден російський корабель у Криму не буде у безпеці. Жодна російська авіабаза. Жодна пускова платформа для «шахедів» на окупованій території Україні не буде в безпеці», – наголосив Годжес.

Він також зазначив, що найважливішим внеском, який Сполучені Штати та Німеччина могли б зробити для України, було б заявити, що «ми хочемо, щоб Україна справді виграла цю війну, це в наших стратегічних інтересах, щоб Україна досягла успіху».

Екскомандувач Сухопутних сил США в Європі додав, що це відкриє ворота для матеріальної допомоги, якої потребує Україна, і надішле потужний сигнал Росії – їхні надії на те, що Захід не впевнений щодо подальшої підтримки України, будуть розбиті.

Читайте також: Уряд Німеччини зараз не планує постачати ракети Taurus Україні

Отже, Росія зрозуміє, що їхня стратегія війни на виснаження зазнає краху, підкреслив Бен Годжес.

Як повідомляв Укрінформ, координатор Ради національної безпеки США Джон Кірбі не спростував і не підтвердив інформацію про те, що уряд збирається знищити сотні одиниць "простроченої" зброї, про які спеціально просив Президент України Володимир Зеленський. На брифінгу в середу Кірбі сказав, що це питання слід переадресувати міністерству оборони США.

Фото: DELFI / Karolina Pansevič

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-