В ОП не впевнені, що Росія хоче заморозити війну, натомість вона хоче капітуляції України

В ОП не впевнені, що Росія хоче заморозити війну, натомість вона хоче капітуляції України

Укрінформ
В Офісі Президента не впевнені, що Росія хоче заморозити війну, натомість вона хоче капітуляції України.

Таку думку висловив в ефірі телемарафону "Єдині новини" радник керівника ОП Михайло Подоляк, передає Укрінформ.

"Вчора Росія хотіла заморозку війни, щоб провести певну роботу над помилками, знайти додаткові ресурси. Але я не впевнений, що вона сьогодні хоче заморозки. У нас сьогодні стало значно більше боєзіткнень безпосередньо по лінії фронту. Росія накопичила певний ресурс, взяла у Північної Кореї снаряди, Росія продовжує тиснути. Вони хочуть не заморозки, вони хочуть капітуляції. І вони навіть не приховують цього", - сказав Подоляк .

За його словами, питання скільки триватиме війна, залежить від кількох факторів.

Перше - це психологічна готовність виграти війну. "В України ця готовність є. І вже набагато більша ця готовність є у країн-партнерів. Вони розуміють усі ризики, які виникають при заморожуванні конфлікту", - зазначив радник керівника ОП.

Читайте також: Зеленський: Маємо довести, що демократії здатні захищати життя від терору

Другий фактор, зауважив він, - чи є готовність Росії піти на якісь поступки? "Ні. Категорично. Навпаки. Вони хочуть вирішити ключове питання - домінування в Європі. Вони хочуть виграти війну, бо це дозволяє їм не відповідати за злочини, агресивніше поводитися. І на внутрішньому просторі Росії Путін побачив, що для населення країни нема різниці, скільки людей буде мертвих. У нього немає потреби виправдовуватись за велику кількість жертв у РФ. Тому він буде іти вперед", - заявив Подоляк.

Третій фактор, від якого залежатимуть строки ведення війни, за його словами, - це математичні розрахунки, що може і має Україна спільно з партнерами протиставити Росії у військовому плані. "Йдеться про аналіз ресурсних можливостей Росії і що ти можеш протиставити зі свого боку. Не 10 танків проти 500, не 100 тисяч наших мобілізованих проти 300 тисяч росіян, бо це нічого не вирішує. А якщо ти можеш протиставити 1000 ракет далекобійних, які будуть нищити логістику РФ, якщо ти зможеш протиставити російським дронам велику кількість РЕБів, то це вже інша справа", - підкреслив радник керівника ОП.

Наступна складова, від якої залежить тривалість війни, зазначив він, це зниження фінансової спроможності Росії, тобто йдеться про ефективність санкцій, про можливість вводити вторинні і третинні санкції і контроль за їх виконанням.

Читайте також: Мобілізація має включати підготовку як функціональну, так і психологічну - Подоляк

"І тільки таке протиставлення, нарощування спільного військового виробництва України і партнерів говоритиме про те, коли ця війна закінчиться", - підсумував Подоляк.

Як повідомляв Укрінформ, міністри закордонних справ країн ЄС зібралися 11 грудня в Брюсселі на останнє чергове засідання минулого року. Вони обговорили продовження підтримки України у війні проти Росії, зокрема фінансової та зброєю.

Міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок тоді заявила, що в Європі все більше говорять про «втому» від війни та допомоги Україні, підтримка стрімко знижується, однак заморожування війни між Росією та Україною є неправильним підходом, оскільки це буде "заморожування несправедливості" і збільшення загрози з боку Росії уже для всієї Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-