Координаторка ООН в Україні: Росія має відповісти за теракт в Оленівці та обстріл села Гроза

Координаторка ООН в Україні: Росія має відповісти за теракт в Оленівці та обстріл села Гроза

Укрінформ
Видача Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт президента Путіна та дитячого омбудсмена РФ є лише початком правосуддя, за теракт в Оленівці та ракетний обстріл села Гроза на Харківщині теж має бути відповідальність.

Про це заявила координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун у виступі на міжнародній конференції з прав людини «Свобода або страх», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Як ви знаєте, МКС було видано ордер на арешт президента Путіна та омбудсмена РФ за депортацію українських дітей. Це лише початок правосуддя, а не завершення. Ми не маємо всіх фактів щодо того, що відбулося в Оленівці у липні 2022 року, тому що РФ відмовила у доступі спеціальній моніторинговій місії ООН. Єдине, що ми отримали - що цей вибух не стався внаслідок влучання ракети Збройних сил України», - сказала Браун.

Вона також нагадала, що, на думку членів незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні, Росія скоїла в Україні низку воєнних злочинів і злочинів проти людяності.

«Ми бачили ці факти, зокрема у звіті щодо подій у Харківській області 5 жовтня (внаслідок ракетного удару РФ по селу Гроза загинула 51 людина – ред.)», - зазначила координаторка системи ООН в Україні.

Читайте також: Координаторка ООН: Світлини із села Гроза після російського удару жахають

Водночас вона відзначила зусилля України щодо захисту прав людини в умовах російської агресії.

«Ми в ООН маємо бути об’єктивними, адже робота України щодо захисту прав людини під час конфлікту демонструє приклад для інших, а також величезне зобов’язання забезпечувати захист прав людини у надзвичайно складних обставинах попри ті порушення, які вчиняє Росія, попри порушення територіальної цілісності України. Ми маємо відзначити надзвичайну мужність і повагу до прав людини з боку українців у ці часи», - наголосила Браун.

Як повідомляв Укрінформ, 17 березня Палата попереднього провадження МКС видала ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової.

Президента РФ та його уповноважену підозрюють у воєнних злочинах - депортації та незаконному переміщенні населення, зокрема дітей, з окупованої території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-