Німеччина може зменшити виділення коштів до фонду ЄС для України - The Daily Telegraph

Німеччина може зменшити виділення коштів до фонду ЄС для України - The Daily Telegraph

Укрінформ
Німеччина шукає можливості зменшити суму, яку вона виділяє до 20-мільярдного фонду Європейського Союзу на зброю для України.

Про це свідчить документ, що потрапив до газети The Daily Telegraph, передає Укрінформ.

У конфіденційному «неофіційному документі» Берлін стверджує, що Європейський фонд миру (ЄФМ) має враховувати мільярди військової допомоги, яку було надано Києву на двосторонній основі.

Зазначається, що військова підтримка Україні може бути надана або через фінансові внески до ЄФП, або у вигляді прямих поставок зброї в Україну. При цьому «внески в натуральній формі» мають зараховуватися як «внески країн-членів до пакету допомоги Україні».

Читайте також: Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги

Від початку повномасштабного російського вторгнення ЄФМ надав Україні озброєння на суму 4,5 млрд євро, а також провів навчання для 34 тис. українських військових у рамках тренувальної місії ЄС.

Німецький документ, який не має зобов’язальної сили, спричинив побоювання в європейських столицях, що канцлер Олаф Шольц може гальмувати майбутні спроби ЄС у підтримці України.

Читайте також: Президент подякував канцлеру ФРН за черговий пакет оборонної допомоги

Єдиним противником створення фонду на 20 млрд євро для поставок зброї Києву виступає прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Минулого місяця ФРН оголосила, що подвоїть військову допомогу Україні у 2024 році, підписавши пакет на 8 млрд євро.

Водночас Берлін відхилив запит Єврокомісії про виділення 100 млрд євро для поповнення спільного бюджету ЄС, який фінансується державами-членами. Половина цих коштів має бути спрямована на підтримку України упродовж наступних чотирьох років, а решта 50 млрд – на погашення спільного боргу, а також на витрати, пов’язані з міграцією, і підвищення зарплат чиновникам ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-