Єврокомісар про снаряди для України: Потужності є, питання у дисципліні

Єврокомісар про снаряди для України: Потужності є, питання у дисципліні

Укрінформ
Європа впорається зі своїми зобов’язаннями надати Україні мільйон артилерійських боєприпасів до березня 2024 року, але для цього низці країн треба змінити пріоритети поставок і переорієнтуватися передусім на Україну. 

Про це єврокомісар з питань внутрішньої торгівлі Тьєррі Бретон заявивв під час години запитань на пленарному засіданні Європаламенту, передає кореспондент Укрінформу.

«Термін нашого зобов’язання - це весна. Ми зараз на початку зими. Я відвідав всі виробництва в Європі. Одне за одним. Навесні ми зможемо виробляти понад мільйон снарядів. Можливості є. Питання лише в дисципліні, якщо всі голови оборонних відомств - Польщі, Румунії, Болгарії, Франції, Німеччини, Італії - натиснуть на керівників цих виробництв, щоби ця продукція йшла саме в Україну - тоді я вам гарантую результат», - такими словами єврокомісар заспокоїв депутатів, які висловили побоювання, що ЄС не зможе дотримати своїх зобов’язань вчасно.

За словами Бретона, Європа повинна поставляти стільки зброї Україні, скільки вона може. Проблема полягає не в потужностях, а в тому що «40 відсотків європейського виробництва залишає Європу. Тобто ми маємо запитати міністрів оборони дуже чітко розставити пріоритети саме для України. Щонайменше на найближчі кілька місяців»

Депутати також озвучили інформацію про те, що Північна Корея вже поставила Росії мільйон снарядів і поставки з інших країн тривають. Тож Бретона запитали, чи збирається Європа також нарощувати виробництво, щоб допомогти Україні перемогти.

Читайте також: Боррель розповів, як ЄС виконує план про мільйон снарядів для України

«Ми повинні бути дуже чіткими щодо наших пропозицій. Багато країн сконцентровані лише на власній безпеці. Ми повинні глобалізувати мислення і крок за кроком вибудувати правдивий європейський оборонний ринок Підтримка України глобальна та тривала. І вона буде продовжуватися»

Нагадаємо, 2 березня 2023 року Україна надіслала до ЄС запит на допомогу щодо постачання артилерійських снарядів калібру 155 мм. 20 березня Рада ЄС погодила пропозицію щодо боєприпасів за трьома напрямками - постачання з наявних запасів; спільні закупівлі у промисловості; збільшення виробництва. Її головна мета - забезпечити один мільйон артилерійських боєприпасів для України боєприпасів для України до березня 2024 року.

На сьогодні зі складів країн-членів були поставлені 300 000 боєприпасів, ще 180 000 були замовлені у промисловості, але досі не доставлені.

Також 13 квітня 2023 року ЄС ухвалив рішення про надання допомоги в розмірі €1 мільярд в рамках Європейського фонду миру (ЄФМ) - позабюджетного фонду, який наразі становить €12 мільярдів - на підтримку української армії. Це дозволить ЄС відшкодовувати державам-членам вартість боєприпасів, переданих Україні з їхніх власних запасів.

5 травня Рада ухвалила ще один транш допомоги на суму €1 мільярд для спільної закупівлі боєприпасів і ракет у європейської оборонної промисловості та постачання їх в Україну. Паралельно тривають додаткові проєкти під проводом Франції і Німеччини.

Читайте також: Пісторіус оголосив про пакет військової допомоги Україні на €1,3 мільярда

Третій напрямок реалізується в межах Акта про підтримку виробництва боєприпасів (ASAP). ASAP сприяє нарощуванню виробничих потужностей ЄС з виробництва боєприпасів і ракет, усуває регуляторні перешкоди і містить фонд для нарощування потужностей. Його кошторис становить €500 мільйонів.

Як повідомлялось,Єврокомісар з питань внутрішньої торгівлі Тьєррі Бретон на засіданні Ради міністрів ЄС із зовнішніх відносин (на рівні міністрів оборони) в Брюсселі повідомив про збільшення виробництва снарядів в Європі на 20-30 відсотків та намір виконати взяті перед Україною зобов'язання.

Фото: Future Image

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-