Боррель розповів, як ЄС виконує план про мільйон снарядів для України

Боррель розповів, як ЄС виконує план про мільйон снарядів для України

Укрінформ
Євросоюз продовжує працювати над виконанням зобов’язання щодо поставки в Україну мільйона артилерійських снарядів, водночас імовірно, що зробити це до кінця року не вдасться з огляду на темпи виробництва боєприпасів.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель на пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС із закордонних справ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами Борреля, триває робота в межах трьох напрямків, що були погоджені лідерами ЄС.

«Це (поставка в Україну мільйона снарядів – ред.) все ще наша мета… На цей час ЄС поставив Україні дещо більше 300 тисяч снарядів, це був внесок із наявних складів. Зараз ми переходимо на напрямок виробництва. Вже є кілька контрактів, які були затверджені, тож другий "трек" уже працює. Третій передбачає збільшення спроможностей для виробництва», - зауважив він.

Читайте також: Мільйон снарядів для України: Естонія закликає ЄС прискорити темпи постачання

Високий представник ЄС додав, що «ми продовжуємо працювати та маємо таку мету».

«Ймовірно, ми не зможемо її досягти до кінця року, але це залежатиме також від того, як швидко ці контракти будуть імплементовані і як швидко ці боєприпаси будуть вироблені. Варто також пам’ятати, що Європа експортує доволі значну частину своєї продукції - близько двох третин. Тож одним із рішень могло би бути переспрямувати цей експорт в Україну», - додав Боррель.

Читайте також: У ЄС підписали перші угоди про спільні закупівлі снарядів для України

Як повідомлялося, раніше ЄС оголосив про намір поставити Україні мільйон артилерійських снарядів протягом року. Це включало різні типи боєприпасів, від новітніх снарядів калібру 155 мм до пострадянських калібрів. Перший етап поставок із наявних арсеналів був завершений у травні. Другій «трек» передбачає систему спільного замовлення боєприпасів у оборонної промисловості. Третій «трек» передбачає цілеспрямовані інвестиції ЄС в розвиток спроможностей оборонної промисловості з метою поповнення армійських складів у країнах-членах та для продовження допомоги Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-