У ЄС підписали перші угоди про спільні закупівлі снарядів для України

У ЄС підписали перші угоди про спільні закупівлі снарядів для України

Укрінформ
Європейська оборонна агенція (EDA) підписала перші угоди щодо спільної закупівлі артилерійських снарядів для потреб України. Йдеться про 155-мм боєприпаси.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті EDA.

"Європейська оборонна агенція наразі підписала вісім рамкових угод з європейською промисловістю про спільну закупівлю 155-мм боєприпасів", – йдеться у повідомленні.

Підписання останніх п’яти угод відбулося у штаб-квартирі EDA у Брюсселі 5 вересня під час візиту туди послів Комітету з політики та безпеки ЄС.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель сказав: "Тепер країни-члени можуть передавати замовлення в рамках восьми рамкових угод. Час має важливе значення. Путін не демонструє жодних ознак припинення своєї агресії проти українського народу. Тому наша військова підтримка оборони України має тривати".

Зі свого боку, виконавчий директор EDA Їржі Шедіві зазначив: «Підписання цих рамкових угод між EDA та європейською оборонною промисловістю демонструє нашу здатність швидко забезпечити найкращі можливі угоди для країн-членів ЄС та Норвегії".

"Зараз ми пропонуємо державам-членам життєздатні можливості розміщувати замовлення для промисловості через EDA, щоб підтримати Україну або поповнити власні національні запаси. Тепер державам-членам належить повною мірою використати ці можливості", – додав він.

Наразі EDA провела переговори та підписала численні рамкові угоди про закупівлю 155-мм боєприпасів, також відомих як універсальні, для установок Panzerhaubitze 2000, а також для снарядів та детонаторів боєприпасів для гаубиць Krab.

Читайте також: ЄС вироблятиме більш як 1 мільйон артилерійських снарядів щороку – єврокомісар

Зазначається, що незабаром будуть укладені інші рамкові угоди для інших артилерійських систем, що використовує Україна.

Як повідомлялося, ЄС ухвалив рішення про швидке постачання в Україну мільйона боєприпасів. Було погоджено виділення 1 млрд євро з ЄФМ для компенсації країнам ЄС за поставку вже існуючих боєприпасів та ще 1 млрд євро – для нарощування спроможностей з виробництвіа артилерійських снарядів.

Фото: The Washington Post

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-