Пісторіус оголосив про пакет військової допомоги Україні на €1,3 мільярда

Пісторіус оголосив про пакет військової допомоги Україні на €1,3 мільярда

Укрінформ
Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус оголосив під час візиту в Київ про пакет військової допомоги Україні на 1,3 млрд євро.

Про це він сказав під час спільної з українським колегою Рустемом Умєровим пресконференції, передає Укрінформ.

«Маю честь і задоволення оголосити про новий пакет у рамках мого візиту сюди. І в цей пакет включено 4 подальші системи IRIS-T SLM, 155-мм снаряди, протитанкові міни. Це пакет на загальну суму 1,3 млрд євро», - заявив Пісторіус.

Він висловив упевненість,  що цей 5-й пакет з минулої зими допоможе українцям у їх боротьбі проти російської агресії.

На уточнююче запитання щодо кількості снарядів, Пісторіус зазначив, що в цьому пакеті йдеться про 20 тисяч на додаток до майже 140 тисяч на наступний рік.

«Таким чином ми говоримо про загалом 160 тисяч одиниць на 2024-2025 рр., після чого, з початку 2025 року, як сподіваємося, ми збільшимо», - сказав очільник Міноборони ФРН.

На запитання щодо перспектив отримати від Німеччини далекобійні крилаті ракети Taurus, Пісторіус коротко відповів, що не має нової інформації щодо таких планів.

Читайте також: Бундестаг не підтримав подання опозиції щодо Taurus для України

Натомість він підкреслив важливість ППО, назвавши його визначальним фактором для успішної оборони. Німецький політик висловив задоволення тим, що ФРН змогла знайти ще одну систему Patriot для української ППО.

«Ми, звісно, продовжимо підтримувати вас з точки зору протиповітряної оборони», - пообіцяв він.

Пісторіус подякував за можливість відвідати у рамках візиту місце тренування ЗСУ та зустрітися з «друзями з ППО», підготовку яких оцінив як «дуже вражаючу». Він також дав високу оцінку підготовці солдатів ЗСУ - в Німеччині та в Україні, яку назвав добре скоординованою та дуже продуктивною і успішною. Міністр зазначив, що робота в цьому напрямку буде продовжена.

Борис Пісторіус також відзначив дуже добре, продуктивне співробітництво з українським колегою, з яким спілкується фактично щотижня «з великим задоволенням» з моменту призначення його на посаду.

Читайте також: Жодних технічних перепон - виключно політика: німецький експерт про Taurus для України

Своєю чергою міністр оборони України Рустем Умєров подякував німецькому колезі за надану допомогу та поінформував про візит до навчального центру, під час якого міністру оборони ФРН продемонстрували результати навчання українських військових.

«Дякуємо за підтримку, яку надали, це для безпеки цивільних та інфраструктури, це для стримування ворога на фронті, це для продовження наступальних операцій. Ми були в навчальному центрі, показали партнерам, як ми реформуємо рекрутинг і навчання. Професійно мотивовані воїни у нас є і будуть. Дякую Німеччині, що допомагають з тренуванням на своїх базах», - наголосив Умєров.

Також очільник оборонного відомства повідомив, що поінформував пана Пісторіуса про ефективне використання ЗРК Patriot, який надала Німеччина.

«Ми відвідали сьогодні пункт управління ППО, на озброєнні якого знаходиться один з переданих Німеччиною ЗРК Patriot. Пан федеральний міністр був поінформований про ефективне застосування цієї зброї. Це дозволяє нашій економіці працювати, в тому числі це дозволяє працювати нашим підприємствам ВПК», - наголосив міністр.

Читайте також: Taurus не змінять правила гри у війні в Україні - Пісторіус

За словами Умєрова, українська та німецька сторони обговорюють не лише питання допомоги, а й готові «до спільного виробництва та локалізації в Україні».

Як повідомлялося, Пісторіус прибув рано вранці в Україну з неочікуваним візитом. Це другий його візит, перший був у лютому. У столиці України глава Міноборони ФРН поклав квіти до меморіалу Героїв Майдану.

Німеччина є другим після США партнером України з точки обсягів надання військової, а також іншої допомоги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-