Жодних технічних перепон - виключно політика: німецький експерт про Taurus для України

Жодних технічних перепон - виключно політика: німецький експерт про Taurus для України

Ексклюзив
Укрінформ
Рішення про передачу Україні далекобійних крилатих ракет Taurus - виключно у політичній площині, жодних технічних перешкод для цього немає.

Таку думку у коментарі Укрінформу висловив німецький військовий експерт генерал-лейтенант у відставці Роланд Катер.

«Використання Taurus в Україні є суто політичним рішенням, питанням, яке можна було би вирішити негайно, але досі немає консенсусу у федеральному уряді», - сказав він.

Катер назвав відмовками всі посилання на технічні або організаційні труднощі. Зокрема, він заперечив, що ці ракети можна запускати виключно з літаків західного зразка. На його думку, є питання, пов’язані з координацією в НАТО.

Водночас експерт згоден із думкою міністра оборони ФРН Бориса Пісторіуса, що ці збройні системи не змінять правил гри у цій війні.

«Весь цей ажіотаж, який зараз триває в Німеччині, що Taurus стануть gamechanger, що це якась панацея… Я, чесно кажучи, так не думаю», - сказав колишній військовий.

Читайте також: Taurus не змінять правила гри у війні в Україні - Пісторіус

У цьому зв'язку він зауважив, що американські ATACMS, французькі Scalp і британські StormShadow і німецькі ракети в основному мають однаковий ефект.

Нині пріоритетом, за оцінкою Катера, є створення в Україні надійної системи ППО. Росія, маючи перевагу в небі, очевидно буде посилювати «повітряну війну», намагатись уразити об’єкти критичної інфраструктури, особливо енергетичної. Тож Німеччина правильно чинить, акцентуючи на цьому. Києву вже передано 3 потужні системи IRIS-T SLM, яких немає поки навіть у Бундесверу (у планах передача ще 5, але вони ще у процесі виробництва), систему Patriot і скоро буде доставлена ще одна. При цьому Patriot може бути інтегрована в систему протиповітряної оборони НАТО.

Водночас генерал-лейтенант у відставці визнав, що потрібно більше озброєнь. Бундесвер має не так багато техніки, яку може передати, проте оборонна промисловість, заводи галузі працюють на повну потужність. «На виробництві боєприпасів для України працюють цілодобово у три зміни», - зауважив Катер, який побував на збройових підприємствах.

Він погоджується з висновками головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного щодо того, що «ми маємо справу з вирішальною фазою війни». На думку німецького військового, у своїй статті для The Economist Залужний хотів сказати, що перш ніж насправді може дійти до окопної війни і погіршають погодні умови, треба зробити все можливе для досягнення вирішальних переваг і відвоювання якомога більше територій.

Читайте також: Лідер найбільшої опозиційної партії ФРН закликав Шольца пояснити, чому Україні не дають Taurus

Це, за словами генерала у відставці, має створити добру стартову позицію для можливих переговорів із Росією (не обов’язково з Путіним) на рівних. Вирішувати, коли настане слушний момент для цього, може лише український народ і керівництво держави, зауважив Катер. Найскладніше питання, на його думку, полягає в тому, що вважати прийнятною точкою для початку переговорів: повернення до кордонів 1991 року, 2014 року або 23 лютого 2022 року.

Катер згадав німецького військового реформатора Карла фон Клаузевіца, який називав варіанти завершення війни: перший – одна зі сторін виграє, другий – виграє інша сторона, третій - обидві сторони дійшли розуміння, що вони не можуть виграти війну військовим шляхом.

«Як військовий я зараз цього не бачу. Я бачу це таким чином, що обидві сторони все ще досягають військового прогресу», - сказав співрозмовник агентства.

Читайте також: В уряді Польщі прокоментували небажання ФРН надати Україні ракети Taurus

За його словами, не викликає сумніву, що Росія зацікавлена в тому, щоб війна тривала і наступного року. Тож західні партнери, зокрема й Німеччина, мають зробити все можливе, щоби Україна досягла успіхів на полі бою, підсумував Катер.

Роланд Катер — генерал-лейтенант у відставці. Був представником Німеччини у Військовому комітеті НАТО та Військовому комітеті Європейського Союзу в Брюсселі. З 1 вересня 2006 року по 31 серпня 2007 року командував силами COMKFOR у Приштині. Зараі Катер входить до опікунської ради Товариства політики безпеки.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна не втрачає надії отримати від Німеччини далекобійні крилаті ракети Taurus.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-