Україна не полишає надій отримати ракети Taurus від Німеччини - Кулеба

Україна не полишає надій отримати ракети Taurus від Німеччини - Кулеба

Укрінформ
Жодні переговори з партнерами не починалися обіцянками надати нові види озброєнь, отже Україна не втрачає надію отримати від Німеччини далекобійні крилаті ракети Taurus.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у ток-шоу Майбріт Ільнер на телеканалі ZDF у четвер увечері, передає Укрінформ.

.«Ми розуміємо, що Німеччина потребує більше часу для ухвалення рішення щодо Taurus, і ми поважаємо це право Німеччини передати ракети в належний час», - зазначив Кулеба.

Він повідомив, що всі без винятку переговори з партнерами щодо постачання нових видів озброєно розпочиналися зі слова «Ні»: жодних Himars, жодних Leopard, жодних Patriot, жодних далекобійних ракет... Але згодом знаходилися шляхи просуватися далі.

Водночас Кулеба вважає аргумент щодо необхідності обмеження далекобійності ракет з метою запобігти їх використанню по російський території таким, який не має жодного сенсу. Він пояснив, що ЗСУ за потреби могли би підтягнути будь-яку артилерійську систему на кордон і стріляти по території РФ на максимальну дальність. Але, нагадав дипломат, Україна пообіцяла партнерам, зокрема, США, що не буде використовувати надану зброю по території Росії, в Києві розуміють і поважають рішення та занепокоєння партнерів і будуть дотримувати слова. Це стосується і німецьких ракет, які Україна все ж сподівається отримати.

Читайте також: В уряді Польщі прокоментували небажання ФРН надати Україні ракети Taurus

«Вся дискусія тут - це про довіру… Ми - надійний партнер і в цьому сенс дискусії», - сказав глава українського МЗС.

Dін подякував уряду ФРН за рішення передати ще одну систему ППО Patriot, яка допоможе захищати життя людей і українську енергетичну інфраструктуру, за всю підтримку, яку надає Німеччина.

Німеччина обіцяє бути з Україною так довго, як буде потрібно, нагадав Кулеба, але він хотів би, щоби обіцянка звучала: «Бути з Україною до її перемоги».

Повномасштабна війна, зауважив він, стала можливою завдяки тому, що відбувалося після 2014 року, спробам замирення агресора. Путін напав, адже відчував нерішучість з боку Берліна, Парижа, Вашингтона, інших столиць, зазначив глава МЗС.

Читайте також: Кулеба подякував Бербок за лідерство Німеччини у зміцненні потенціалу української ППО

Тим, хто зараз пропонують дипломатію, переговори з РФ, він поради відповісти на питання: чому б Росія поводилася зараз по-іншому, ніж робила всі ці роки. Між 2014 і 2022 роками Україна та Росія провели майже 200 раундів політичних переговорів за допомогою посередників; були оголошені 20 офіційних припинень вогню, які здебільшого порушувалися Росією в перші ж дні.

«В історії є моменти, коли ворога треба перемогти військовими засобами для того, щоби всадити його за стіл переговорів та домовлятися про справедливі результати війни», - сказав Кулеба.

Відповідаючи на запитання, як він оцінює подальші перспективи з огляду на те, що ЗСУ не досягли заявлених результатів контрнаступу, міністр зазначив, що якщо б союзники у Другій світовій війни слідували тій логиці, що нацистів не можна перемогти, нацизм не був би поборений. Зрозуміло, що Україна бореться проти дуже великої та сильної армії, але якщо ЗСУ матимуть достатньо озброєнь, українці будуть боротися надалі; європейські та американські солдати не гинуть на цій війні, цю ціну платять українці.

«Ми переможемо з дуже простої причини: ми боремося за свою країну, це справедлива боротьба, і ми не можемо дозволити собі бути песимістами, адже песимісти ніколи не виграють», - заявив Кулеба.

Читайте також: БТРи, дрони та радари для IRIS-T: Німеччина передала Україні пакет військової допомоги

Нагадаємо, Дмитро Кулеба перебуває 2-3 листопада в Берліні з візитом. Він проводить зустрічі з німецькими політиками, а також узяв участь у «Європейській конференції» на рівні міністрів, присвяченій питанням реформування ЄС і політики розширення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-