З початку роботи проєкту «Хочу жить» 24 тисячі росіян захотіли здатися в полон – ГУР

З початку роботи проєкту «Хочу жить» 24 тисячі росіян захотіли здатися в полон – ГУР

Укрінформ
Проєкт «Хочу жить» від початку свого існування отримав від росіян, які бажають здатися у полон, понад 24 тисячі заявок.

Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов в інтерв'ю ISLND TV, передає Укрінформ.

«Він є суперефективним. Зрештою, вже понад 24 тисячі заявок подано від моменту старту проєкту від бажаючих здатися у полон, і це крутий показник», - сказав він.

Читайте також: Близько 20% російських полонених здаються добровільно – Буданов

Відповідаючи на питання, скільки з тих російських військових, яких поміняли на українських військовополонених, повертається на фронт, Юсов розповів, що є ті особи, які повертаються, і це непоодинокі випадки.

«У нас вже є ті (російські військові – ред.), які по кілька разів у полон потрапляли. Це настільки фартові персонажі, настільки гуманна українська армія, це правда», - зазначив представник ГУР.

Він заявив щодо утримання російських військовополонених, що Україна дуже часто показує у односторонньому порядку, яким (має бути поводження з військовополоненими - ред.) відповідно до Женевських конвенцій.

Читайте також: Юсов - про обміни: Найближчим часом очікуються добрі новини

За його словами, в Україні є табір утримання російських військовополонених за усіма стандартами Женевських конвенцій - із руханкою, триразовим харчуванням (дуже ситним), із бібліотекою, спортмайданчиками і басейном, у якому плавають коропи. До цього табору є доступ і Червоного Хреста, і ЗМІ, розповів Юсов.

«Ми показуємо світу: ось що ми робимо, а тепер давайте ви, будь ласка, натисніть і зробіть що-небудь, щоб і РФ це робила, щоб РФ забезпечила безперешкодний доступ МКЧХ до місць утримання українських військовополонених, щоб можна було перевірити умови утримання, медзабезпечення, харчування, відсутність порушень поводження з військовополоненими і інші речі», - сказав представник ГУР.

Читайте також: Наразі немає інформації про те, що Іран постачає росіянам ракети – Юсов

Відповідаючи на питання про різницю в утриманні російських і українських полонених, він зазначив, що Україна є цивілізованою країною.

«Ми не вони. Ми їх справедливо ненавидимо, є за що, бо це вбивці і загарбники, окупанти. Але ми – частина не їхнього світу, а частина вільного цивілізованого демократичного західного європейського світу. А там працюють правила і норми, Женевські конвенції, міжнародне гуманітарне право і правила поводження з військовополоненими», - сказав Юсов.

Як повідомлялося, речник проєкту «Хочу жить» Віталій Матвієнко повідомив, що за рік проєкт отримав понад 22 тисячі звернень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-