Лубінець: Досі чекаю відповіді від ООН щодо списків депортованих до РФ дітей

Лубінець: Досі чекаю відповіді від ООН щодо списків депортованих до РФ дітей

Єдині новини
Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець досі чекає офіційної відповіді від спецпредставниці Генерального секретаря ООН з питань дітей і збройних конфліктів Вірджинії Гамби щодо списків українських дітей, які перебувають у РФ.

Про це він заявив у ефірі телемарафону «Єдині новини», передає кореспондент Укрінформу.

«Станом на сьогодні я очікую офіційну відповідь. Ми сподіваємося, що такі списки нам передадуть, ми їх чекаємо. Я сподіваюся, що ООН спробує принаймні це зробити», - сказав омбудсмен.

За його словами, раніше російська сторона неодноразово заявляла про понад 700 тисяч вивезених українських дітей, і в цій ситуації логічним є отримання через ООН списків цих дітей. При цьому Лубінець висловив думку, що названа Росією цифра перебільшена. Однак в української влади немає доступу до тимчасово окупованих територій, тому на цей час неможливо сказати, скільки дітей проживає на тимчасово окупованій території, а скільки виїхало.

Читайте також: Агресор має два завдання щодо українських дітей — уповноважена Президента

Лубінець підкреслив, що держава використовує різні майданчики і сценарії, аби повернути всіх своїх громадян.

Водночас омбудсмен не вбачає ознак того, що хтось із посередників та ініціаторів, які хочуть допомогти Україні, отримав сигнал від Росії, що ті готові їх сприймати.

«Проблема з усіма одна і та сама – бажання росіян віддавати українських дітей, громадян України, через різні канали комунікації. Якщо вони не роблять це через ООН, так само ми станом на зараз не бачимо, що є велике бажання передавати через інші канали», - зазначив Лубінець.

Читайте також: Зеленський: Зробимо все, щоб повернути в Україну всіх наших людей з російської неволі

При цьому він заявив, що українська влада повертає і військовополонених, і дітей.

«Із цивільними у нас гірше, але ми і над цим працюємо», - запевнив омбудсмен.

Лубінець заявив, що в державі наявні всі механізми, щоб після повернення з РФ дитина проходила необхідні етапи реабілітації. Зокрема, діє Центр захисту прав дитини, де спеціально підготовлені психологи спілкуються з кожною поверненою дитиною.

«Після того, як психологи роблять висновок, що дитину повернули до нормального стану, ми починаємо займатися соціальною реабілітацією, підтримкою родини, фінансового забезпечення тощо. На мій погляд, держава за допомогою наших партнерів і громадських організацій із цим справляється», - сказав уповноважений.

Читайте також: Діти, яким вдалося виїхати з РФ до Грузії, наразі у безпеці — Офіс омбудсмена

Як повідомляв Укрінформ, 17 березня Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду (МКС) видала ордери на арешт президента Росії Путіна, а також дитячого омбудсмена РФ Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у воєнних злочинах - незаконній депортації та переміщенні населення, зокрема дітей, з тимчасово окупованої території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-