Засідання Комісії Україна-НАТО: Резніков розповів про новий формат відносин з Альянсом

Засідання Комісії Україна-НАТО: Резніков розповів про новий формат відносин з Альянсом

Укрінформ
Засідання Комісії Україна-НАТО, яке відбулося сьогодні на рівні міністрів оборони, буде останнім, оскільки у майбутньому, як очікується, відносини між сторонами будуть виведені на новий формат, передбачений Радою Україна-НАТО.

Про це сьогодні під час зустрічі з журналістами за підсумками засідання Комісії НАТО-Україна заявив міністр оборони України Олексій Резніков, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Як юрист, я не люблю робити прогнози, але можу пророкувати: це було перше з 2016 року засідання Комісії Україна-НАТО, і я маю серйозну надію, що воно було останнім. Наступна зустріч міністрів оборони від України й НАТО, маю надію, у Вільнюсі або відразу після (саміту у) Вільнюсі, - це вже буде Рада Україна-НАТО. Це новий рівень стосунків, новий та вищий рівень взаємодії, коли Україна, хоча ще й не член НАТО, але вже на рівних перебуватиме у всіх комітетах, у всіх представницьких засіданнях, з правом порушувати питання, які прописані у відповідних угодах. Тож, наступним буде вже засідання Ради Україна НАТО, із більшими можливостями», - сказав Олексій Резніков.

Читайте також: Резніков обговорив з генсеком НАТО проєкти для зміцнення обороноздатності України

Він нагадав, що 15 червня 2016 року відбулося останнє засідання Комісії Україна-НАТО. Пізніше цей формат був заблокований внаслідок вето від Угорщини. Сьогодні вперше після 2016 року відбулося засідання цієї Комісії на рівні міністрів оборони, за участі всіх 31-го міністра оборони країн НАТО та України.

«Це була можливість донести наше бачення. Звісно, ми говорили про нашу заявку на членство в НАТО, про Вільнюс, про очікування, про посилення наших спроможностей. Головне, що дуже надихає і є важливим, - від ранку, від зустрічі з міністром оборони США Ллойдом Остіном, ми вже говорили про майбутнє. Ми говорили про майбутні сили, про розвиток спроможностей українських сил оборони навіть після того, як ми переможемо, - якими тоді мають бути Збройні Сили України на східному фланзі Європи й НАТО», - розповів український військовий керівник.

Читайте також: Резніков про перспективи отримання F-16: «Пташкова» коаліція відбулася

Він зауважив, що під час зустрічі був досягнутий значний прогрес, зокрема, у перспективі підготовки українських пілотів для використання літаків F-16, а також в рамках «танкової коаліції», країнами-лідерами якої є Польща та Німеччина. Сьогодні Польща визначила, як буде організований технічний хаб з обслуговування та ремонту танків Leopard.

Ще одним досягнення цієї «останньої» Комісії Україна-НАТО стала ініціатива Естонії й Люксембургу зі створення в ІТ-коаліції, яка зможе підвищить спроможності України, зокрема, у питаннях кіберзахисту. Крім того, така ініціатива дозволить приєднатися тим країнам, які з певних політичних міркувань або причин не можуть приєднатися до коаліції, що надає летальну зброю, але зможуть приєднатися до IT-коаліції, яка може бути утворена в рамках Рамштайну.

Читайте також: Україна хоче отримати у Вільнюсі гарантії безпеки до вступу в НАТО, а не замість нього – МЗС

Як раніше повідомлялося, сьогодні у Брюсселі в рамках першого дня роботи Північноатлантичної Ради на рівні міністрів оборони відбулося засідання Комісії НАТО-Україна та зустріч Контактної групи з оборони України під егідою США. У цих заходах взяв участь міністр оборони України Олексій Резніков.

Учасники розглядали шляхи продовження та прискорення надання Україні військової допомоги для наступу проти російських загарбників та для звільнення територій, а також питання щодо перспектив членства України в НАТО та отримання гарантій безпеки на період, поки таке членство відбудеться.

Ці та інші найважливіші питання щодо діяльності Альянсу будуть розглянуті під час Вільнюського саміту НАТО 11-12 липня поточного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-