Росіяни в найближчі години готують удар по ЗАЕС з імітацією аварії - розвідка

Росіяни в найближчі години готують удар по ЗАЕС з імітацією аварії - розвідка

Укрінформ
Росія готує масштабну провокацію на Запорізькій атомній електростанції з імітацією аварії.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноорони України, передає Укрінформ.

"У найближчі години рашисти готують масштабну провокацію з імітації аварії на Запорізькій атомній електростанції. Для цього буде проведено удар безпосередньо по території ЗАЕС. Після цього буде оголошено про аварійний витік радіоактивних речовин. В інциденті традиційно буде звинувачено Україну", - заявили у ГУР.

За даними розвідки, аби максимально приховати свої дії, загарбники зірвали заплановану на сьогодні ротацію персоналу постійної моніторингової місії МАГАТЕ.

"Мета цієї акції - спровокувати міжнародну спільноту на проведення детального розслідування, під час якого буде зупинено всі бойові дії. Таким чином рашисти сподіваються отримати жадану паузу, яку використають для перегрупування окупаційного контингенту та зупинки українського контрнаступу", - наголосили у ГУР.

Читайте також: Росіяни облаштували логістичну і військову базу на трьох енергоблоках ЗАЕС - розвідка

Водночас представник ГУР Андрій Юсов повідомив у коментарі РБК-Україна, що на території ЗАЕС "окупантами вже розміщені відповідні засоби ураження".

За його словами, відразу після цього окупанти хочуть задіяти так званих експертів Росатома нібито для "фіксації" ударів, а також запросити представників міжнародних структур та організацій, зокрема МАГАТЕ.

Юсов також зауважив, що такі провокації з використанням елементів ядерних матеріалів, а також хімічної зброї російські окупанти найближчим часом можуть організувати по всій лінії фронту на Сході та Півдні.

Читайте також: Глава МАГАТЕ розробляє новий безпековий план для Запорізької АЕС – ЗМІ

Як повідомлялося, за даними розвідки, російські загарбники використовують територію енергоблоків №1, 2, 4 Запорізької АЕС як логістичну та військову базу.

ЗАЕС перебуває під контролем російських військ від початку березня 2022 року. Загарбники постійно обстрілюють як прилеглу територію, так і саму станцію, руйнуючи лінії електропередач та спричиняючи відключення зовнішнього живлення.

Унаслідок обстрілу, здійсненого росіянами в ніч проти 22 травня, Запорізька АЕС всьоме з дня захоплення перейшла в режим блекауту.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна працює з усіма партнерами, щоб змусити Росію піти із Запорізької АЕС та створити навколо станції демілітаризовану зону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-