Глава МАГАТЕ розробляє новий безпековий план для Запорізької АЕС – ЗМІ

Глава МАГАТЕ розробляє новий безпековий план для Запорізької АЕС – ЗМІ

Укрінформ
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі готує новий план щодо безпеки Запорізької АЕС.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Washington Post.

За словами дипломатів, Гроссі планує представити свій план із п’яти принципів для схвалення Радою Безпеки ООН пізніше цього місяця.

Два співрозмовники, знайомих з переговорами, заявили, що план глави МАГАТЕ включає п'ять принципів: заборона на розміщення важкої військової техніки та військового персоналу на ЗАЕС, заборона стріляти з ЗАЕС та в бік нього, включаючи заборону нападати на персонал на території АЕС, захист усіх систем безпеки та безпеки на АЕС, захист всіх зовнішніх ліній електропередач, та моніторинг дотримання вищезазначених принципів.

Читайте також: Персонал ЗАЕС побоюється аварії рівня Чорнобиля або Фукусіми – глава Енергоатому

Зазначається, що цей план менш амбітний, ніж початкові спроби Гроссі створити повноцінну захисну зону навколо ЗАЕС, але експерти з атомної енергетики стверджують, що він все ще може покращити нестабільну ситуацію.

Речник МАГАТЕ заявив, що глава відомства «продовжує інтенсивні переговори з усіма залученими сторонами щодо забезпечення захисту Запорізької АЕС».

Читайте також: Гроссі: Ми повинні домовитися про захист ЗАЕС, така ситуація не може тривати

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський заявив, що Росія має відмовитися від радіаційного та ядерного шантажу світу, а також передати ЗАЕС, яку наразі окуповує, під повний контроль України та МАГАТЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-