Гроссі: Ми повинні домовитися про захист ЗАЕС, така ситуація не може тривати

Гроссі: Ми повинні домовитися про захист ЗАЕС, така ситуація не може тривати

Укрінформ
Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі заявив про "вкрай вразливу ситуацію" на Запорізькій АЕС та закликав до досягнення домовленості про гарантування безпеки станції.

Як передає Укрінформ, про це Гроссі написав у Твіттері.

"Сьогодні вранці Запорізька АЕС України всьоме за час конфлікту втратила зовнішнє електропостачання, що змусило її покладатися на аварійні дизель-генератори; ситуація з ядерною безпекою на станції вкрай вразлива. Ми повинні домовитися про захист станції зараз, така ситуація не може тривати", – йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, унаслідок російського обстрілу в ніч на 22 травня відключилася остання високовольтна лінія передач Дніпровська 750 кВ, з якої живилася Запорізька АЕС. Вже всьоме з початку окупації ЗАЕС перейшла в режим блекауту.

Читайте також: Росія має передати ЗАЕС під повний контроль України та МАГАТЕ - Зеленський на саміті G7

Як заявили в "Енергоатомі", після втрати зовнішнього живлення, яке життєво необхідне для забезпечення роботи насосів охолодження ядерного матеріалу енергоблоків, в автоматичному режимі увімкнулися всі дизель-генератори АЕС, і запасу палива вистачить на десять діб.

У разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статися аварія з радіаційними наслідками для всього світу.

Читайте також: Гендиректор МАГАТЕ закликав не використовувати ЗАЕС як військову базу

В "Енергоатомі" наголосили, що подальша окупація ЗАЕС Росією постійно погіршує умови підтримання станції на межі ядерної та радіаційної аварії. Ядерний тероризм РФ "має негайно зупинитись, а загарбники – покинути територію станції і міста-супутника Енергодара".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-