Росія має передати ЗАЕС під повний контроль України та МАГАТЕ - Зеленський на саміті G7

Росія має передати ЗАЕС під повний контроль України та МАГАТЕ - Зеленський на саміті G7

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський заявив, що Росія має відмовитися від радіаційного та ядерного шантажу світу, а також передати ЗАЕС, яку наразі окуповує, під повний контроль України та МАГАТЕ.

Про це він сказав у виступі перед народом Японії в Хіросімі у межах 48-го саміту «Групи семи», що транслювався на офіційній сторінці глави держави уФейсбуці, передає Укрінформ.

“Тут, в Хіросімі, я для того, щоб саме звідси світ почув український заклик до об’єднання. Росія розтоптала все, що є цивілізованого. Вона вже навіть понад рік продовжує окупацію нашої найбільшої, найбільшої у Європі атомної електростанції. Росія одна така держава-терорист у світі, яка стріляла з танків по будівлі атомної станції. Ніхто інший не робив атомну станцію полігоном для зберігання атомної зброї і снарядів”, - сказав Зеленський.

Він додав, що Росія прикривається атомною станцією, щоб обстрілювати наші міста з реактивної артилерії.

“Якщо хтось у світі ще здатен ігнорувати інші воєнні злочини Росії, такий її злочин проти людства точно мусить спонукати до дій кожного. Це кажемо ми - Україна, якій довелося пережити радіаційну катастрофу Чорнобильську 1986 року”, - сказав Президент.

Читайте також: Персонал ЗАЕС побоюється аварії рівня Чорнобиля або Фукусіми – глава Енергоатому

Він нагадав, що досі частина української землі є закритою зоною відчуження.

“Уявіть, саме через цю зону російські війська вели наступ. Вони рили окопи прямо в тих лісах, де ще за радянських часів закопували забруднені радіацією матеріали. Якщо залишити без наслідків такий рівень зла і дурості, який є в діях Росії, світ неминуче стане руїною. Це лише питання часу, коли інші злочинці на державних посадах захочуть аналогічних воєн. Якщо дозволите Росії залишити собі хоч клаптик окупованої неї території, міжнародне право більше ніколи діятиме”, - наголосив Зеленський.

Він нагадав, що Україна запропонувала формулу миру. “Її перший пункт — радіаційна і ядерна безпека. Росія має відмовитися від радіаційного та ядерного шантажу світу, повинна передати атомну станцію, яку наразі окуповує, під повний контроль України та МАГАТЕ”, - наголосив глава Української держави.

Президент зауважив, що загалом у нашій формулі миру 10 пунктів.

Читайте також: Лідери G7 засудили ядерні погрози Росії та закликали світ до роззброєння

“Там все, що потрібно, щоб закінчити війну Росії проти нашої країни. Але сила української формули миру в тому, що, зупинивши російські загарбницькі амбіції та відновивши порушену Росією безпеку, ми дамо світу один додатковий результат. Ми паралізуємо інших потенційних агресорів. Коли кожен, хто хоче війни, побачить, наскільки світ об’єднаний та рішучий, коли хоче миру, не буде сенсу навіть і починати війну”, - вважає Президент.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський зараз перебуває у Японії, де триває 48-й саміт «Групи семи». Його учасники розглядають шляхи забезпечення стійкості глобальної економіки, в тому числі за наслідками пандемії коронавірусу та російської агресії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-