Заморожування конфлікту є найгіршим сценарієм для України – експертка

Заморожування конфлікту є найгіршим сценарієм для України – експертка

Укрінформ
Заморожування конфлікту є для України найгіршим сценарієм, адже це означатиме, що держава не зможе нормально розвиватися і численні жертви були марними.

Таке переконання висловила ексзаступниця міністра оборони України, експертка Аліна Фролова під час дискусії, організованої Німецьким товариством зовнішньої політики (DGAP), передає кореспондент Укрінформу. 

«Заморожування конфлікту не є можливим. Українці - як військові та політики, так і пересічні громадяни – розуміють одне: ми переможемо або вмремо. Заморожування конфлікту означатиме лише довге, повільне вмирання української нації, адже ми будемо втрачати економіку, не буде шансу вступити в ЄС і НАТО, відчуватимемо дедалі більше розчарування з боку наших партнерів, до того ж ми продовжимо втрачати людей. Заморожування конфлікту – це найгірший сценарій, тому ніхто не розглядає його», - заявила Фролова.

Вона зазначила, що українці готові навіть до більших жертв, але не до компромісів. Історія 8 років після 2014-го показала марність сподівань на компроміси, адже це призведе до подальших конфліктів. Експертка навела дані нещодавнього опитування, коли близько 96% респондентів заявили, що не бачать можливості для переговорів, для компромісів з росіянами. 86% респондентів не готові вести перемовини з агресором навіть при загрозі використання ним тактичної ядерної зброї.

Читайте також: Не можна допустити замороження війни чи повторення «мінських угод» – Зеленський

«Українське суспільство не готове до компромісів. Ми вже пожертвували дуже багато чим. Ці жертви не повинні бути марними», - повторила Фролова. Вона додала, що переговори можуть вестися з таких тем, зокрема, як відшкодування, контрибуції тощо.

Експертка не погоджується з визначенням ситуації на фронті як «глухий кут». Ситуацію навколо Бахмута вона не бачить як таку, що може принципово вплинути на хід війни. «Бахмут не є стратегічним пунктом, його таким зробила російська пропаганда... Найбільш стратегічним питанням є величезні запаси в місті шампанського», - пожартувала Фролова. 

Змінити ситуацію на фронті можуть або подвоєння зусиль російської армії, або успішний український контрнаступ. Фролова, як і багато інших українських аналітиків і політиків, застерегла від «перевищених очікувань» від контрнаступу. Проте вона зауважила, що в ЗСУ є кілька опцій щодо напрямів удару і «їх кількість може збільшуватися». 

«Можуть бути і дуже незвичайні рішення, як показав Бєлгород», - зауважила Фролова. 

Говорячи про Крим, вона зазначила, що з ракетами далекого радіусу дії, які вже є у ЗСУ, а також з перспективою отримання винищувачів, Україна має можливості вражати Кримський міст, що дозволить досягти логістичної ізоляції півострова. Технічно це можливо, але не менш важливо говорити про те, що буде потім, зокрема, як реінтегрувати територію, яка тривалий час була повністю відірвана від України, додала експертка. За її словами, практика показує, що коли російські війська бачать загрозу оточення, вони намагаються бігти, отже з 2 млн населення півострова близько 800 тисяч спробують залишити територію, що зробить питання звільнення простішим. 

Фролова також торкнулась питань членства України в НАТО та ЄС. 

«Після завершення бойових дій звільненням наших територій Україна матиме найбільшу, найсильнішу та найталановитішу армію на Європейському континенті. І не взяти Україну в свої лави для НАТО буде дуже дивним рішенням, адже ми примножили потужності НАТО», - заявила вона. На переконання експертки, Україна повинна бути готова наразі у варіанті «Фінляндія 2.0» – повна інтеграція в усі системи без формального членства. 

Читайте також: Росія має вивести війська з території України, а не заморожувати конфлікт - Шольц

Щодо ЄС, то він сам отримає вигоду від членства України, але для цього треба показати, що Україна має потенціал для швидкого росту, що гроші, які ЄС наразі надає, це - інвестиції, а не гранти.

Також Фролова зупинилася на майбутніх відносинах з РФ. Вона бачить величезні загрози у тому, що західні держави досі потрапляють у пастку, будуючи плани на майбутнє з «ліберальною Росією». Це могло б стати великою помилкою, переконана вона. 

«Росія ніколи не була і ніколи не буде ліберальною», - впевнена експертка. Вона виходить з того, що будувати плани треба виключно виходячи з усвідомлення, що Росія буде залишатися в будь-якому випадку імперською агресивною державою, хто б не прийшов там до влади.

Аліна Фролова була заступником міністра оборони України в 2019-2020 роках. Засновниця та генеральний директор RAM 360 Advertising Agency та групи агенцій RAM GROUP (RAM 360 Advertising Agency, CORE reputation management agency, Центр стратегічних комунікацій StratCom Ukraine).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-