Кислиця: Депортації українських дітей – пріоритетне питання серед держав-членів ООН

Кислиця: Депортації українських дітей – пріоритетне питання серед держав-членів ООН

Укрінформ
Позиція держав щодо викрадення та насильницької депортації дітей під час воєнних конфліктів, зокрема війни рф проти України, свідчить про те, що це питання є пріоритетним на порядку денному держав та громадянського суспільства.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив постпред України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Ради Безпеки ООН за формулою Аррії на тему «Розв’язання проблеми викрадення та депортації дітей під час збройних конфліктів: конкретні кроки для притягнення до відповідальності та запобігання». 

«Це чітка демонстрація всім порушникам у всьому світі, що проблема викрадення та депортації дітей під час збройних конфліктів, таких як війна росії проти України, залишається пріоритетною на порядку денному держав-членів та громадянського суспільства», – сказав він.

За словами Кислиці, викрадення або депортація є лише першою ланкою в ланцюгу серйозних порушень і зловживань, яких зазнає викрадена дитина. У багатьох випадках це призводить до використання дітей у військових цілях, сексуальної експлуатації, примусової праці, або до агресивної індоктринації, спрямованої на стирання національної ідентичності.

Читайте також: ООН могла б організувати місію щодо повернення депортованих українських дітей - Лубінець

Він нагадав, що Парламентська Асамблея Ради Європи у четвер уперше визнала, що «насильницька передача дітей з однієї групи в іншу групу з наміром знищити, повністю або частково, національну, етнічну, расову або релігійну групу вважається злочином геноциду…, що збігається з задокументованими свідченнями щодо депортації та насильницького переміщення українських дітей у російську федерацію або на території, тимчасово окуповані росією».

Кислиця також розповів членам Радбезу, що вночі з четверга на п’ятницю внаслідок російського ракетного обстрілу загинуло щонайменше четверо дітей: трирічна дівчинка у Дніпрі та троє дітей в Умані.

У п’ятницю Рада Безпеки ООН на неформальному засіданні у форматі Аррії обговорила викрадення та насильницьку депортацію росією дітей з тимчасово окупованих територій України.

Порушення цієї теми ініціювали США, Франція та Албанія як члени Радбезу та Україна. Підтримали проведення заходу ще півсотні країн.

Зі свідченнями виступили уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, радник-уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук, мати викраденої росіянами дитини Ніна Власова. Окремі заяви оголосили Канада – від імені 46 держав, країни Північної Європи, держави Балтії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-