Унаслідок агресії рф в Україні загинули понад 10 000 цивільних - Костін

Унаслідок агресії рф в Україні загинули понад 10 000 цивільних - Костін

Укрінформ
Наразі зафіксованІ понад 80 000 воєнних злочинів, вчинених рф в Україні.

Такі дані оприлюднив Генеральний прокурор Андрій Костін на відкритих слуханнях Комітету Європейського парламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ, передає Укрінформ з посиланням на Фейсбук Офісу генерального прокурора.

Фото: Офіс генпрокурора, Фейсбук
Фото: Офіс генпрокурора, Фейсбук

"Наразі зафіксовано понад 80 000 воєнних злочинів, вчинених рф в Україні. Понад 10 000 мирних жителів загинули, понад 13 000 – отримали поранення, понад 98 000 об’єктів цивільної інфраструктури були пошкоджені або зруйновані", - заявив Костін.

Читайте також: На противагу злочинам рф треба створити мережу всеосяжної відповідальності за них - Костін

За його словами, ще довго одним з пріоритетів України залишатиметься відшкодування збитків і руйнувань, завданих росією. Світовий банк оцінює збитки в 411 мільярдів доларів, додав генпрокурор.

"Сподіваємось на підтримку ЄС у створенні Реєстру збитків та подальшу співпрацю у розшуку та арешті активів, пов’язаних з фінансуванням агресії", - сказав Костін.

Він висловив вдячність за міцну позицію, підтримку та практичні кроки щодо створення Міжнародного центру з переслідування злочинів агресії (ICPA). Він збиратиме та координуватиме інформацію і докази проти лідерів, відповідальних за планування, підготовку, початок або ведення цієї агресивної війни для майбутніх судових процесів.

Читайте також: ФБР співпрацює з американськими компаніями для збору доказів воєнних злочинів в Україні

Планується, що ICPA запрацює з кінця червня поточного року (на базі Євроюсту). "Ми вдячні всім державам і партнерам, які висловили готовність відрядити експертів і прокурорів до ICPA", - наголосив Костін.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський поінформував лідера Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпіна про те, що російська федерація за період повномасштабного вторгнення викрала 20 тисяч українських дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-