Відео розстрілу полоненого виклали, намагаючись залякати українців - Юсов

Відео розстрілу полоненого виклали, намагаючись залякати українців - Юсов

Укрінформ
Страта росіянами українського військовослужбовця Тимофія Шадура, відео якої поширили у мережі, є одним із проявів геноцидної війни росії проти України.

Про це в ефірі телемарафону сказав представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Йдеться про страту військовополоненого, який був без зброї і перебував під захистом Женевських конвенцій. Це ще одна ілюстрація, з ким маємо справу. Його насправді було вбито після гасла “Слава Україні”. Це ще один прояв саме геноцидної війни і політики геноциду агресора - росії”, - сказав Юсов.

За його словами, цей інцидент - це чергове кричуще порушення росією Женевських конвенцій і міжнародного права. “росіяни свідомо записали цей злочин на відео і свідомо його оприлюднили. Це ті акти геноциду, яких рашисти не соромляться, і публічна політика цього режиму і цієї так званої армії”, - уточнив він.

Юсов висловив думку, що це відео, ймовірно, оприлюднили, щоб залякати українців. “Але як у всіх інших випадках - чи так званого бліцкригу, чи ракетних ударів - це речі, які лише згуртовують українців”, - запевнив представник ГУР МОУ.

Читайте також: Зеленський: Ми змусимо кожного окупанта відповісти за злочини - або зброєю, або юридично

На його переконання, якими б варварами не були наші вороги, українці залишаються представниками цивілізованої європейської держави. “А це означає, що ми дотримуємося правил Женевських конвенцій, у тому числі і з поводження з військовополоненими, щодо ворогів, якими б вони не були”, - сказав Юсов.

Він зазначив, що пошук виконавців цього злочину, щоб вони понесли відповідальність, уже відбувається і це "питання честі".

Як повідомлялося, 6 березня у мережі з’явилося відео, на якому росіяни розстріляли українського військовополоненого. На кадрах видно українського бійця, який на запитання росіян відповідає гаслом “Слава Україні!”. Після цього росіяни пускають по ньому автоматну чергу. Де і коли було знято відео — невідомо.

СБУ та Офіс генпрокурора вже розслідують страту полоненого.

Читайте також: «Слуги народу» ініціюватимуть присвоєння звання Героя України розстріляному військовому

Омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що жорстокий розстріл українського військовослужбовця, який потрапив у полон, — це порушення Женевських конвенцій і черговий воєнний злочин рф.

Уповноважений ВР з прав людини додав, що вже відправив це жорстоке відео міжнародним партнерам та омбудсменам з різних країн світу як підтвердження чергового воєнного злочину рф.

Президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні 6 березня прокоментував відео розстрілу, яке вчинили росіяни. “Сьогодні зʼявилося відео, як окупанти по-звірячому вбили воїна, який хоробро сказав їм у вічі: “Слава Україні!”. Хочу, щоб ми всі разом, у єдності, відповіли на його слова: “Герою слава! Героям слава! Україні слава!”. І ми знайдемо вбивць”, - сказав Президент України.

У Сухопутних військах ЗСУ 7 березня повідомили, що страченим росіянами бійцем Збройних сил України, за попередніми даними, є військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бригади Тимофій Миколайович Шадура.

Читайте також: Поліція зафіксувала близько третини усіх скоєних загарбниками злочинів в Україні - Клименко

Староста Глезненського Старостинського округу Любарської територіальної громади Сергій Мельник розповів у коментарі Укрінформу, що страчений росіянами військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бригади Тимофій Шадура родом із села Мала Деревичка Любарської громади Житомирської області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-