Нагальним питанням у відносинах з ЄС є поставка зброї та боєприпасів в Україну – посол Ченцов

Нагальним питанням у відносинах з ЄС є поставка зброї та боєприпасів в Україну – посол Ченцов

Укрінформ
Одним із найбільш важливих та нагальних питань, яке наразі визначають порядок денний відносин між ЄС і Україною, є прискорення постачання Україні зброї та боєприпасів, щоб надати її Збройним Силам не лише зупинити російського агресора, але й звільнити окуповані території.

Про це сьогодні у Брюсселі під час круглого столу в Європарламенті на тему «Перспективи європейської оборонної промисловості в контексті російської війни в Україні» заявив Представник України при ЄС посол Всеволод Ченцов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Надання Україні зброї, включаючи боєприпаси, є на найвищому рівну у порядку денному наших відносин з ЄС з очевидних причин. Ви добре знаєте, що зараз відбувається навколо міста Бахмут та на інших напрямках. Нам потрібно не лише захистити Україну на Сході, але також, коли ситуація це дозволятиме, виштовхнути ворога з України», - сказав український дипломат.

Читайте також: Про оточення Бахмута наразі не йдеться – Данілов

Він зауважив, що Україна напружено працює зі своїми партнерами в ЄС та за його межами, щоб отримати озброєння та боєприпаси, які вже вироблені та знаходяться на складах. Водночас, у середньостроковій перспективі, триває активний пошук рішення для замовлення на виробництво боєприпасів та військового обладнання, якого потребує України. Нарешті, третім напрямком є довгострокові напрямки розвитку оборонної промисловості, у тому числі – з урахуванням виробничих можливостей та технологій, якими володіє Україна.

«В цих питаннях ми перебуваємо у дуже тісному контакті з нашими колегами. Ми розуміємо, що саме ці теми будуть у центрі уваги міністрів оборони ЄС під час неформальної зустрічі в Швеції. Будемо сподіватися, що відповідні рішення будуть прийняті також на вищому рівні під час Європейської Ради у березні», - зазначив Український Посол.

Він наголосив, - Україна готова надавати будь-яку допомогу та сприяння агентствам-постачальникам та виробникам зброї для дотримання всіх необхідних процедур, але зараз вирішальним фактором є швидкість постачання такого обладнання. У цьому контексті Україна просить країни-члени ЄС та Євроінституції взяти цю обставину до уваги, виявити гнучкість та створити механізм постачання, який дозволить здійснювати такі військові поставки з максимально можливою швидкістю. Оскільки ставкою у цій справі є людські життя, життя військовослужбовців та цивільного населення України.

Ченцов зауважив, що одним із напрямків такої роботи може бути отримання необхідних боєприпасів та обладнання від третіх країн, що мають їх на озброєння та підтримують партнерські відносини з ЄС.

«Ми розуміємо, що країни-члени хочуть підтримати свій сектор оборонної промисловості. Для нас головним є отримання негайної допомоги. Але у тому, що стосується середньострокових та довгострокових рішень, - європейська промисловість може отримати користь від співробітництва з українськими партнерами, використовуючи їх досвід та технічні рішення для організації спільного виробництва як в країнах ЄС, так і на території України. Зрозуміло, із дотриманням всіх відповідних міркувань безпеки. Ми маємо багато речей, які можемо показати, і якими можемо поділитися. Війна доводить, що працює, а що – ні. Ми маємо взаємно посилити одне одного»,- наголосив Ченцов.

Читайте також: Німецькі парламентарії підтвердили збройну підтримку України

Як вже повідомлялося, 7-8 березня у Стокгольмі відбудеться неформальна зустріч міністрів оборони країн ЄС, яка першим питанням розгляне шляхи прискорення військової допомоги для України.

Напередодні, 21 лютого, Високий представник ЄС Жозеп Боррель під час тристоронньої зустрічі за участю Генерального секретаря НАТО та міністра закордонних справ Україні, звернувся до європейських військових відомств з листом, в якому просив надати Україні необхідні боєприпаси із власних арсеналів, та вважати такі поставки першим та негайним пріоритетом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-