Польща намагатиметься прискорити передачу Україні танків коаліцією - Блащак

Польща намагатиметься прискорити передачу Україні танків коаліцією - Блащак

Укрінформ
Варшава є "двигуном" підтримки України та намагатиметься прискорити процес передачі міжнародною коаліцією танків Києву.

Про це в ефірі Польського радіо заявив міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак, передає Укрінформ.

За словами міністра, в середу він провів переговори з міністрами оборони США і Німеччини Ллойдом Остіном і Борисом Пісторіусом на тему створення широкої коаліції країн для передачі танків Україні. 

Він повідомив, що в Європі є дві тисячі танків Leopard 2, відтак "формування коаліції триває дуже складно".

Міністр зауважив, що позиція Берліна щодо передачі озброєння Україні потрохи змінюється, хоча це не відбувається так швидко, як би хотілося. 

Блащак повідомив, що з Пісторіусом він обговорив, яким чином швидше створити міжнародну коаліцію для передачі танків Україні.

Читайте також: У Міноборони Польщі кажуть, що рішення Німеччини про передачу Україні танків — питання годин

"Я продовжуватиму заохочувати та переконувати наших партнерів по коаліції, з якими ми нещодавно говорили в Рамштайні, щодо створення цієї коаліції, зокрема міністра Пісторіуса. Ми розраховуємо, що ця концепція буде реалізована якнайшвидше", – наголосив польський міністр.

Він зазначив, що Варшава зберігатиме "високу динаміку" у процесі передачі танків.

"Польща була, є і буде двигуном підтримки України, а Німеччина – гальмом. Можливо, це гальмо трохи послабили вчора", – наголосив Блащак. 

Міністр додав, що путін не приховує своїх планів, і якщо він переможе в Україні, то піде далі. Відтак, Польща робитиме все можливе, щоб не допустити "створення цієї російської імперії".

Читайте також: Заявка Польщі щодо Leopard: в уряді ФРН розповіли про механізм реекспорту

Як повідомляло агентство, міністр оборони ФРН Борис Пісторіус у кулуарах Бундестагу після засідання оборонного комітету заявив у середу, що перші танки Leopard 2 з Німеччини можуть бути доправлені в Україну приблизно за три місяці. Загалом Берлін планує передати Україні 14 танків Leopard 2.

Колишній командувач Сухопутних військ Польщі, ексзаступник міністра оборони країни генерал Вальдемар Скшипчак у коментарі Укрінформу висловив думку, що Німеччина може передати Україні роту танків Leopard 2 через три-чотири тижні, а не місяці. Рішення Берліна про передачу танків є "довгоочікуваним", його потрібно було ухвалити ще раніше.

Фото: Philipp Schulze/picture alliance/dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-