ОП проведе road show, де розповість про проєкт спецтрибуналу щодо рф

ОП проведе road show, де розповість про проєкт спецтрибуналу щодо рф

Укрінформ
Офіс Президента планує провести road show для інформування парламентів чотирьох країн про необхідність створення спеціального міжнародного трибуналу, який судитиме вище політичне керівництво росії за злочин агресії проти України.

Про це заявив заступник керівника Офісу Президента, координатор робочої групи з опрацювання питання створення спецтрибуналу Андрій Смирнов, повідомили Укрінформу у пресслужбі ОП.

"Ми створюємо спеціальний трибунал як безальтернативний механізм покарання за злочини агресії. Інших робочих та ефективних варіантів не існує. Мало просто визнати це, слід обов'язково доводити це до всього цивілізованого світу. Звісно, ми від щирого серця дякуємо кожному, хто підтримав нас на цьому складному шляху реанімації міжнародного права та відповідальності від столітньої коми. Але заради мирного майбутнього ми маємо покарати ворожу й агресивну пухлину на карті світу. І зробити це якомога швидше. Заради миру, безпеки та в ім'я всіх невинних людей в Україні, страчених і покалічених країною-агресором", — зазначив Смирнов.

За його словами, спеціальний міжнародний трибунал має стати міжнародно визнаним і максимально легітимним правовим інструментом, юрисдикцію якого визнаватиме якомога більша кількість країн.

Читайте також: Зеленський закликає провести міжнародну конференцію для підписання безпекових гарантій Україні

"Ми закликаємо великі демократії, великі континентальні країни, які глобально формують безпекову політику у світі, взяти роль лідерів у процесі формування спеціального трибуналу", — підкреслив заступник очільника ОП.

Смирнов поінформував, що під час road show про проєкт трибуналу розкажуть депутатам парламентів Франції, Німеччини, Великої Британії та США, а також урядам цих країн, аналітичним центрам і правозахисникам.

Планується, що крім представників Офісу Президента, МЗС і народних депутатів у road show візьмуть участь представники Центру громадянських свобод, який здобув нещодавно Нобелівську премію миру.

Читайте також: Президент: Україна в ООН погоджує резолюцію щодо створення спеціального трибуналу для рф

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський утворив робочу групу, яка займатиметься питанням створення спеціального міжнародного трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних в агресії проти України.

Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, ПА НАТО, ПА ОБСЄ.

Київ опрацьовує кілька варіантів створення спеціального трибуналу, один із них – на основі угоди між Україною та ООН, яка може ухвалити відповідну резолюцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-