Зеленський закликає провести міжнародну конференцію для підписання безпекових гарантій Україні

Зеленський закликає провести міжнародну конференцію для підписання безпекових гарантій Україні

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський під час виступу на саміті G20 закликав провести міжнародну конференцію для фіксації ключових елементів повоєнної безпекової архітектури в євроатлантичному просторі, включно з гарантіями для України.

Як передає Укрінформ, відповідний заклик він висловив у відеозверненні до учасників саміту G20 на Балі.

Президент зауважив, що Україна не є членом будь-якого з альянсів і ця російська війна змогла розпочатися якраз тому, що Україна залишалась у «сірій зоні» – між євроатлантичним світом і російським імперіалізмом.

"Зараз у нас теж поки немає жодних гарантій безпеки. Тож як не допустити повторення такої агресії росії проти нас? Ми потребуємо дієвих гарантій безпеки. Тому підготували проєкт договору Kyiv Security Compact і вже запропонували його партнерам. Тож маємо провести міжнародну конференцію для фіксації ключових елементів повоєнної безпекової архітектури в євроатлантичному просторі, включно з гарантіями для України", - сказав Зеленський.

Читайте також: Президент: Україна в ООН погоджує резолюцію щодо створення спеціального трибуналу для рф

Він додав, що головним результатом конференції має стати підписання Kyiv Security Compact: "Ми можемо зробити це в будь-який час – уже навіть цього року. І ми повинні це зробити", - додав Зеленський.

Також Президент наголосив, що росія має вивести всі свої війська та збройні формування з території України, має бути відновлений контроль України над усіма ділянками нашого державного кордону з росією. Саме це матиме наслідком реальне й повне припинення бойових дій : "Кожен день зволікання з цим означає нові смерті українців, нові загрози для світу й шалене зростання збитків через продовження російської агресії – збитків для всіх у світі".

Крім того, Зеленський розповів, що коли ЗСУ звільняють нашу землю, всюди росія залишає по собі катівні та масові поховання вбитих людей.

Читайте також: Зерно для мільйонів людей: почала роботу гуманітарна продовольча програма Grain from Ukraine

"Так було в Бучі та інших містах півночі країни після окупації. Так було у Харківській області. Те саме ми бачимо зараз і на Херсонщині.Станом на сьогодні ми маємо повну інформацію щодо 430 дітей, убитих російськими ударами. Тільки дітей! І тільки тих, про кого ми точно все знаємо. А скільки масових поховань на тій території, яка ще досі залишається під контролем росії? Що ми побачимо в Маріуполі?", - сказав Президент.

Зеленський акцентував увагу, що світ має визнати спеціальний трибунал щодо злочину агресії росії проти України та створення міжнародного механізму для відшкодування всіх збитків, завданих цією війною. Відшкодування має відбуватися за рахунок російських активів, бо саме агресор повинен зробити все, щоб відновити порушену ним справедливість.

"Уже є запропонована нами резолюція Генасамблеї ООН щодо міжнародного механізму компенсації за збитки, спричинені російською війною. Вона проголосована. Ми просимо її застосовувати. Готуємо й другу резолюцію – щодо спецтрибуналу. Прошу вас приєднуватись і підтримати її. Бо немає такого народу на землі, який не цінував справедливість", - сказав Зеленський.

Читайте також: Зеленський на G20: Якщо росія хоче закінчити цю війну, хай доведе це діями

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський під час звернення до учасників саміту G20 назвав 10 обов’язкових умов для припинення війни в Україні. Зокрема, йдеться про радіаційну та ядерну безпеку, продовольчу безпеку, енергетичну безпеку, звільнення всіх полонених і депортованих, виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку, виведення російських військ і припинення бойових дій, повернення справедливості, протидія екоциду, недопущення ескалації, фіксація закінчення війни.

15-16 листопада на острові Балі в Індонезії триває саміт G20.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба у вересні цього року під час засідання Ради Безпеки ООН міністерського рівня щодо боротьби з безкарністю у зв’язку з російською війною в Україні заявив, що розроблений Україною механізм гарантій безпеки під назвою «Київський безпековий компакт» ( Kyiv Security Compact ) стосується не лише України, але є універсальним механізмом, який може враховуватися й іншими країнами. Міністр також наголосив, що Україна розробила Київський безпековий компакт, запропонувавши сучасний багаторівневий механізм гарантій для забезпечення безпеки України до моменту її вступу до НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-